„ВЕК ПОБЕДНИКА 1918-2018“

 

 

Поводом обележавања 100 година победе у Првом светском рату Министарство одбране републике Србије (МО) и Генералштаб Војске Србије (ВС), планирали су, организовали и извели више војних тактичких вежби на полигонима широм Србије, као и низ  различитих уметничких и културно-историјских манифестација.

Све активности које су изведене одвијале су се по наређењу Председника републике Србије. Темељно су планиране и координисане унутар МО и ВС, као и са другим државним органима и телима, као и са различитим невладиним организацијама и удружењима грађана, која се баве неговањем сећања на славне историјске дане српске државе и српске војске, као и проблемима и питањима система одбране и безбедности наше земље.

Војне вежбе које је планирала и извела ВС биле су под називом „ВЕК ПОБЕДНИКА 1918-2018″.

На војним вежбама је учествовало око 8000 војника и старешина, на десетине артиљеријских оруђа, стотину тенкова и оклопних транспортера, више ракетних система.  Утрошено је око 120 тона минско-експлозивних средстава. Све вежбе су изведене уз употребу бојеве муниције уз примену одговарајућих оперативних и тактичких мера и поступака, врло сличним реалним ратним и борбеним ситуацијама.

ВС је показала висок степен обучености, тактичке увежбаности јединица ранга чете, батаљона и бригаде, као и значајну техничку модернизацију већине борбених система, личног и колективног наоружања и опремљеност војника. Висок степен модернизације, поузданости и опремљености показале су јединице Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, као и оклопне и артиљеријске јединице. Војници и старешине су испољили висок степен борбене обучености и оспособљености, мотивисаност и чврстину током извршавања задатака.

Масовно ангажовање војника, јединица и борбене технике било је на полигонима „Пасуљанске ливаде“, „Пештер“, „Међа“,  у рејонима Титела, Зворничког језера и Сремске Митровице. Носиоци реализације вежби биле су бригаде копнене војске као формацијске јединице, ојачане и подржане јединицама и средствима РВ и ПВО.

Наведеним вежбама присуствали су носиоци највиших државних функција на челу са Председником републике. Србије Александром Вучићем. Све активности ВС биле су отворене за јавност и транспарентно представљене. На вежбе су били позвани представници различитих удружења.

Клуб генерала и адмирала Србије је такође узео учешћа у обележавању примирја (11.11.1918.) и 100 година победе у Првом светском рату.

Председник Клуба Миломир Миладиновић поводом обележавања 100 година победе у Првом светском рату,  учествовао је у емисији на РТС заједно са представницима других организација и лица која се баве питањима одбране и безбедности. Говорио је на тему јачања система одбране, популаризације војног позива и увођења обавезног служења војног рока. Делегација Клуба  у сатаву : Љубомир Бајић, Вукајло Чађеновић и Винко Пандуревић била је присутна на Дану високих званица здружене ТВБГ „Век победника 1918-2018“ на полигону „Пештер“. Делегацији је било обезбеђено место на главној бини. Вежбу на полигону „Пасуљанске ливаде“ пратио је С. Марковић председник Подружнице Ниш.

На спомен констурницу  бранилаца Београда  у Првом светском рату  у име Клуба венце су положили Вукајло Чађеновић и Владимир Пејак.

Промоцији монографије „СПОМЕН СОБЕ 1804-1918“, огледало историје и традиције српског народа и његове војске, као и на отварању изложбе  „СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ“ које су одржане 11.11.2018. у Великој сали „МЕДИА ЦЕНТРА ОДБРАНА“, присуствовало је десетак чланова Клуба на челу са председником Клуба генералом Миладиновићем.