ВЕЧНИ ПОМЕН СИНОВИМА ХЕРОЈИМА МАЈКЕ СРБИЈЕ

 

Имена преко 16.000 страдалих у свим ратовима од 1876. до данас, преко 1000 фотографија погинулих српских војника у свим ратовима међу којима су и хероји са Кошара и Паштрика, само су део богате поставке у Музеју Копнене војске Војске Србије у Нишу који је свечано отворен 26. фебруара ове године, и који је до данас посетило неколико хиљада грађана. Идејни творац, командант Копнене војске Војске Србије, генерал-потпуковник Милосав Симовић, створитељ је овог својеврсног спомен обележја бранитељима Србије и слободе њеног народа, заједно са свим припадницима Команде овог састава, који су недавно били домаћини члановима Клуба генерала и адмирала Србије.

 

Чланови Клуба генерала и адмирала Србије, њих више од 50, 15. децембра ове године, посетили су Команду Копнене војске Војске Србије у Нишу. Срдачни домаћини, на челу са својим командантом, генералом Симовићем, учинили су све у својству добрих пријатеља и сабораца, да овај сусрет протекне у срдачној атмосфери и остане у пријатној успомени. Генерали и адмирали, као људи и војници, са дебелим ратним и радним искусвством, носиоци војне мисли и ратне вештине наше војске, нису остали равнодушни према здању које су чланови ове команде, од војних службеника, преко војника и десетара па све до генерала, са пуно љубави, самопрегора и искључиво добровољним радом, у дане викенда и ванрадно време, радили и изградили и оставили као неизбрисив траг постојања и трајања српског слободарског духа, храбрости и пожртвовања и вештог ратника српског народа.

У знак захвалности на труду и раду који су уложили, на резултатима које су постигли и у знак трајног узајамног поштовања и пријатељства, Плакету Клуба генерала и адмирала Србије, председник његове Скупштине генерал Миладиновић, уручио је команданту КоВ-а генералу Симовићу.

Део фотографија говори само мало о музеју и овом сусрету, а о значају и ставарању овог јединственог музеја, понајбоље објашњава генерал Симовић у свом говору на његовом свечаном отварању, који уживо можете преслушати на сајту, „Kvadratura kruga/Muzej kopnene vojske/govor generala Simovica“!