ПРОМОЦИЈА СТУДИЈЕ „ВОЈСКА ЈУГОСЛАВИЈЕ У ОДБРАМБЕНОМ РАТУ 1999. ГОДИНЕ”

 

 

Промоција двотомне књиге урађене на основу студије „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“, чији су аутори генерали који су предводили ВЈ у одбрани СРЈ од НАТО агресора, у издању Клуба генерала и адмирала Србије и Министарства одбране Србије, одржана је 20. марта у Дому ВС.

Промоцији су поред чланова Клуба генерала и адмирала Србије, присуствовали и  представници Министарства одбране и Војске Србије, борачких и других организација и асоцијација, гости из иностранства који ће присуствовати свим манифестацијама којима се обележава 20. година од погрома изазваног агресијом НАТО, те поштоваоци војне писане речи и успешног одбрамбеног дејства, непримереној и ничим изазваној суровој агресији снага алијансе НАТО.

Отварајући промоцију и поздрављајући присутне, председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије, генерал-потпуковник Миломир Миладиновић посебно је изразио захвалност ауторима који су уложили велики напор и сачували своја сећања од заборава и омогућили да ова студија буде историјско и војно дело које говори о колективној храбрости и професионалности Војске Југославије.

Промоцију су водили кадет и кадеткиња Војне академије ВС и бираним речима подсећали на ликове и стваралаштва аутора овог дела, те свих припадника војске и јединица на чијем су челу били.

„Они су свој и онако богат војнички живот – рекли су млади водитељи у униформи –  обогатили овом студијом, и поново се вратили у стару причу која нема краја, јер не престају да се диве својим храбрим војницима и старешинама. Били су команданти, начелници, старешине на командним и руководећим дужностима, часни официри који су поносно написали истину о оружаној агресији против суверене државе и отуђењу дела њене територије употребом силе. Показали су да су вишезначајни подухватници, неуморни војници и кључари истине. Да би знали куда идемо, морамо знати ко смо. То сазнање помаже нам у откривању сопственог бића и смисла постојања. Поштовање храбрости војника, полицајаца и грађана је часна људска особина преузета од предака. То је нешто са чиме се наш човек рађа, али и наследно учи“.

О домету ове студије говорили су генерал-мајор др Лука Кастратовић, председник Уређивачког одбора, контраадмирал Бошко Антић, редактор студије, генерал-пуковник Милорад Обрадовић, аутор, о ангажовању Копнене војске у одбрамбеном рату, генерал-пуковник Спасоје Смиљанић, аутор, о ангажовању снага Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране у одбрамбеном рату, генерал-потпуковник др Радован Томановић, главни и одговорни уредник студије и генерал-потпуковник Миломир Миладиновић, председник Скупштине Клуба генерала и адмирала, у име Клуба, издавача.

На крају промоције, генерал Миладиновић је рекао да су сећања на погинуле и преминуле припаднике Војске Југославије, полиције и грађане у одбрамбеном рату свежа и болна. У знак њихових херојских подвига, позвао је присутне да им минутом чутања одају дужну почаст!

На крају је приказан филм „Експерименти ин виво”, односно Експеримент у живо.