ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА О АГРЕСИЈИ НАТО НА СРЈ

 

 

У атријуму Дома Војске Србије у Београду, 21.МАРТА, отворена је изложба фотографија и пратећих текстова посвећена 20-годишњици агресије НАТО на Савезну Републику Југославију. Отварању су присуствовали учесници међународне конференције која ће под називом ,,Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва“ бити одржана 22. и 23. марта у Дому ВЈ у Београду.

-Изложба има за циљ да са страхотама, као последицама агресорских дејстава, упознамо и наше бројне госте-пријатеље који долазе из свих делова света. Aутор изложбе је академски сликар Милен Чуљић, интелектуалац који је много времена посветио утврђивању чињеница о размерама последица  агресије НАТО-а, рекао је генерал-потпуковник Миломир Миладиновић, председник Клуба генерала и адмирала Србије и наставио:

-У школама смо учили да оружану борбу воде војске зараћених страна и да су у ранијим ратовима жртве били припадници војних формација. Нажалост приказане фотографије показују страдања цивила, рушење мостова, па чак и здравствених објеката, културних и образовних установа, верских објеката који нису нити могу да буду војни циљеви. Ефекти разарања невојних објеката потврђују ставове неких заиста добронамерних да оволика страдања односно рушења могу да изазову само огромне количине авио-бомби, незабележене у историји ратова, на тако малом простору и за тако кратко време. Бомбардовање је произвело много жртава али и трајне последице на животну околину, чиме ће се број жртава увећавати у наредних више хиљада година.

Фотографије потврђују изговорене речи главнокомандујућег  ваздухопловних снага НАТО генерала Шорта који каже ,,Морамо им уништити могућност нормалног живота, одузети им воду ,храну, струју, па чак и здрав ваздух“. И да није то изговорио, фотографије би потврдиле такву намеру.

Године пролазе, истина о агресији споро али сигурно пробија све окове, забране и покушаје да званичници агресорских земаља потисну те догађаје у заборав, па смо уверени да ће и ова изложба допринети продору истине у свет о ратним догађањима 1999.године, казао је Миладиновић.

Највећи број изложби најчешће приказује достигнућа људског ума од општег интереса за човечанство из науке, културе и слично и обично се каже уживајте у лепотама доживљеног. Нажалост за ову изложбу најблаже што можемо рећи је ,,Да се не заборави“.

Аутор изложбе академски сликар Милен Чуљић такође се обратио пристнима:

-Пред вама су бројне фотографије знаних и незнаних аутора који на упечатљив начин говор о злочинима НАТО-а. Ово је изложба емоција. Репортери су ризиковали своје животе да би снимили фотографије које остају као трајно сведочанство у историји. То су наши хероји. Ја сам само од фотографија начинио причу. Изложба је подељена на неколико целина. Указујем посебно на јединство народа, војске и полиције током одбране земље, истакао је Чуљић.