ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ-ПОТПУКОВНИК СТАМЕНКО НИКОЛИЋ

 

У Београду је изненада у 71-ој години живота преминуо генерал-потпуковник Стаменко Николић. Комеморација генералу Николићу биће 6. маја ове године у Дому Војске у Београду у 08.30.часова. Сахрана је истог дана на гробљу Лешће у Београду у 10.30 часова.

Генерал Стаменко Николић је рођен 31.марта 1948. године у селу Горњи Стајевац, општина Трговиште. Ожењен супругом Мирјаном и има сина Небојшу. Основну школу завршио је у родном селу и Радовници, гимназију у Куманову. Војну академију Противваздушне одбране завршио је 1970. године у Задру, Командно-штабну школу КоВ 1983, а Командно-штабну школу оператике КоВ 1990. године. Правни факултет завршио је 1997. године.

Службовао је у Крагујевцу, Скопљу и Београду. Прошао је све командне дужности у ПВО, а обављао је бројне функције у у ССНО и  Генералштабу ВЈ. У чин генерал-мајора унапређен је 1996, а у чин генерал-потпуковника, ванредно, 1999. гопдине. На дужности помоћника НГШ ВЈ за попуну, мобилизацију и системска питања пензионисан је 2002. године.

Генерал Николић је, поред израде низа упутстава и правила, био и  носилац израде прописа из области статуса, социјалног и материјалног положаја припадника ЈНА, ВЈ, ВСЦГ и ВС.

Одликован је Медаљом за војне заслуге, Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом рада са сребрним венцем, Орденом Народне армије са сребрном звездом, Орденом Војске Југославије другог степена и Орденом југословенске заставе другог степена.