МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ОДБРАНА ОД НАТО АГРЕСИЈЕ -20 ГОДИНА ПОСЛЕ

 

 

 

„ДА  СЕ НЕ ЗАБОРАВИ“

Дана 10.06.2019. године У Београду у Дому Гарде, Министарство одбране  и Универзитет одбране организовали су Међународну научну конференцију поводом 20 година од завршетка НАТО агресије на СРЈ под називом „Одбрана од НАТО агресије – 20 година после“.

Kонференцију је отворио министар одбране Александар Вулин, a уводну реч је поднео Ректор Универзитета одбране, генерал-потпуковник доцент др Горан Радовановић, Конференцији је присуствовао и начелник ГШ ВС генерал Милан Мојсиловић.

Конференцији су присуствовали и активно учествовали у њеном раду: генерал-мајор Виктор Александрович Лисовски, начелник Војне академије Републике Белорусије; старији пуковник Армије  Народне Републике Кине, професорка Ксиаолу Ли. Такође конференцији су присуствовали истакнути стручњаци и научни радници из области међународне политике, геополитике и војне стратегије, др Георгиј Енгелхарт из Русије, професор др Милош Шолаја, са Бањалучког убиверзитета – Република Српска.

Овај научни скуп су припремили професори и научни радници Универзитета одбрана, као и научне радове и научна саопштења за потребе конференције.

Конференција је органозована у више различитих облика рада и то: прво пленарно заседање на коме су поднете уводне речи и три реферата – научна саопштења од посебног интереса и то: реферат генерал-пуковника у пензији Владимира Лазаревића, на тему – „Хероизам и човечност припадника Треће армије и Приштинског корпуса  у одбрани земље од НАТО агресије“; генерал-мајор Војске Р. Белорусије, Виктор Александрович Лисовски – „Изучавање искустава из НАТО агресије на СРЈ“; старији пуковник Кинеске Народне Армије Ксиаолу Ли – „Негативне последице агресије на Савезну Републику Југославију“.

 

 

Затим је конференција радила у два Панела и то Панел – 1: Политичке, правне, економске и еколошке последице НАТО агресије; и Панел – 2: Безбедносне и војностартегијске импликације и оперативно-тактичка искуства у одбрани од НАТО агресије. Конференција је закључила рад завршним пленарним заседањем, на коме је Ректор Универзитета одбрана саопштио закључке рада конференције.

 

 

На позив организатора конференцији су присуствовали и чланови Клуба неки као активни учесници а неки као гости. Научна саопштења на конференцији поднели су генерал-пуковник у пензији проф. др Бранко Крга на тему: „Војно-стратегијске импликације НАТО агресије“; генерал-мајор у пензији др Винко Пандуревић на тему: „Геополитички и стратегијски услови и последице агресије НАТО на СРЈ“; генерал-мајор у пензији проф. др. Тодор Петковић на тему: „Геополитички и стратегијски значај КиМ у саставу Србије“; пуковник Драгомир Крстовић на тему: „Маскирање и обмањивање агресора у току агресије НАТО на СРЈ 1999. године“.

Поред саопштења која су поднесена на конференцији, биће припремљени и научни радови, на наведене теме и исти ће до краја године бити штампани у Зборнику радова.

 

Секретар Клуба