СВЕЧАНА СЕДНИЦА КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ

 

Свечана седница Клуба генерала и адмирала Србије, одржана је 13. јуна ове године у Дому Војске у Београду. Поред чланова Клуба на овом скупу си били и представници државних и војних институција Србије и Републике Српске, представници сродних организација и удружења са којима Клуб сарађује, представници научних, културних и просветних организација и установа, те представници пријатељских Армија и земаља.

Седницу је отворио председник Скупштине КГАС, генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић. После одслушане химне, присутни су минутом ћутања одали дужну пошту преминулим генералима.

Седница је, како јој само име каже, свечаног карактера,  те је генерал Миладиновић, примерено догађају присутне упознао са најважнијим резултатима које је Клуб остварио између две Седнице. Рекао је:

„Клуб генерала и адмирала Србије као удружење грађана већ 14 година делује у нашем друштву, у складу са важећим нормативним актима државе Србије. Били смо, а и сад смо као пензионери пре свега војници, односно, бавили смо се позивом који поред  осталог подразумева висок степен патриотизма, што не значи да друга занимања нису патриотска. Желимо да нашим деловањем утичемо да се ратови као начин решавања спорова спрече, али смо свесни да војска као основни фактор безбедности сваке па и наше земље није превазиђен. О томе сведочи податак да се за потребе војске у свету годишње издваја 1.200 милијарди долара или око три милијарде долара дневно.

Драги гости, поштоване колеге,
Бројни су задаци које смо реализовали од последње скупштине у којима је већина чланова учествовала. Неке од задатака ћу посебно истаћи.
– Одржана је успешна редовна Скупштина Клуба у Јагодини и остајемо при томе да редовне скупштине одржавамо широм Србије у циљу наше презентације и упознавања и са другим срединама
– На предлог изасланика одбране Кине господина старијег пуковника Ву-а и на позив организатора безбедносног форума, делегација Клуба је учествовала у раду форума у Пекингу. Том приликом упознали смо представнике центра за стратегијска истраживања Кинеске армије о искуствима у току агресије 1999.
– На позив руководилаца МКК делегација Клуба учествовала је на обележавању 25.годишњице  МЕГАПИР-а у Москви, организације која финансијски подржава рад  МКК.
– Учествовали смо на редовној скупштини МКК која је одржана у Софији, на којој је наш представник изабран за потпредседника МКК.
– Члан Клуба је добитник признања МКК за учешће на конкурсу за избор најбоље фотографије.
– Редовно учествујемо у обележавању датума из историје народа Србије, као и одавању почасти нашим колегама.
– Поводом 20.те годишњице од почетка агресије НАТО-а на нашу земљу организовано је више активности :

– Смотра документарних филмова о агресији НАТО-а,
– Изложба  документарних фотографија о НАТО агресији, иста изложба је
организована и у неколико земаља Европе, а касније и у малој галерији Дома Војске.
– Посебно истичем напоре који су уложени у изради Студије под називом    “ВојскаЈугославије у одбрамбеном рату 1999.године“, која је дело непосредних учесника, колега који су били команданти стратегијских групација и на највишим дужностима у Министарству одбране и Генералштабу наше војске. Студијом смо обезбедили аутентична сведочења најодговорнијих старешина и оставили нашим потомцима, али и установама које се баве изучавањем оваквих догађаја. Кад је Студија у питању посебно желим да истакнем да је у њеној изради учествовало седам генерал-пуковника, десет генерал-потпуковника, једанаест генерал-мајора, један контраадмирал, четири пуковника и један капетан бојног брода од којих су дванаест доктора наука и четири магистра.

Драги гости поштоване колеге,
Поред свих наведених активности желим посебно да истакнем одржавање Међународне конференције „Да се не заборави“ под називом „Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва“ која је одржана уз велику помоћ Београдског форума за свет равноправних, без којих би је тешко организовали и уз сарадњу са СУБНОР-а Србије и Друштва Српских домаћина.
Ми војници смо скромни у захтевима, а веома одговорни у извршавању задатака, како током активне службе тако и данас. Никад се нисмо хвалили нити посебно истицали постигнуте резултате од значаја за одбрану земље. За успешно супротстављање агресору  1999, када нисмо поражени, уместо похвала доживљавали смо критике па чак и понижења.
Ове напомене сам навео да би још једном истакао значај међународне конференције у чијем раду је  учествовало преко 200 гостију. На дводневном скупу реферате је поднело 80 учесника од којих су преко 80%  гости из иностранства. То су људи из области политике, економије, медија, уметности,  то су историчари, представници међународних хуманитарних и мировних организација. Сви подносиоци реферата осудили су агресију, а похвалили нашу војску и напоре који су пружени у супротстављању агресору. На тај начин показали су да је истина о агресији присутна  широком спектру људи, али да светски моћници и даље крију истину због себе. Конференција је усвојила Декларацију којом је поред осталог осуђена агресија односно да је то био освајачки и злочиначки рат против суверене државе, да би насилно одузимање Косова и Метохије представљало преседан који би водио исцртавању нових граница и у другим крајевима, да Србија има право на накнаду штете настале у агресији, на мирно решавање међународних проблема. Декларацију је саопштио представник Велике Британије, учесник конференције.
Жао ми је што медији, осим дневног листа „Вечерње Новости“ нису на одговарајући начин пропратили ову конференцију .

Драги гости,
Како је ово свечана седница на којој треба да истакнемо најважније резултате, нећу говорити о проблемима иако их имамо, јер да бисмо проширили активности потребна су и одговарајућа новчана средства, којих немамо јер се финансирамо чланарином од пензија, а то су недовољна средства за шире деловање Клуба, па су неки планови и замисли Клуба остали не реализовани.
За успешан рад Клуба свакако је заслужан Извршни Одбор Клуба на челу са колегом Луком Кастратовићем.
Захваљујем на пажњи.

На овој седници додељена су признања појединцима и организацијама, заслужни за резултате које је Клуб постигао или који су успешно радили на његовој афирмацији.
Медаља Српских генерала, додељена је Бранку Крги, генерал-пуковнику у пензији, Јагошу Стевановићу, генерал-потпуковнику у пензији, Љубомиру Драгањцу, генерал-потпуковнику у пензији, Љубомиру Бајићу генерал-мајору у пензији, Звонимиру Пешићу пуковнику у пензији , главном уреднику часописа „Ветеран“и Браниславу Глушици, пуковнику у пензији, сраднику Клуба.

Плакета за изванредну сарадњу и значајан допринос афирмацији КГАС, додељена је „Првом Партизану АД Ужице“, „Европском Универзитету Београд“ и дневном листу „Вечерње Новости“.

Захвалницу за несебичну помоћ и остварен допринос у организацији и реализацији планираних активностиКлуба поводом обележавања 20. година од агресије НАТО на СРЈ, додељена је Добривоју Вељковићу, бригадном генералу у пензији, Слободану Стојановићу пуковнику у пензији, Биљани Пашић, потпуковнику, ВУ „Дедиње“, „Војној штампарији Б еоград, Милену Чуљићу академском сликару сараднику Клуба, Бори Беолвићу сраднику Клуба и удружењу „Ветерани војнообавештајне службе Србије у Београду.

Председник Друштва српских домаћина, проесор др Миладин Шевалић, у знак добре и плодне сарадње доделио је Захвалнице Клубу генерала и адмирала Србије, Београдском форуму за свет равноправних и Дому Војске Србије!

 

 

 

 

 

 

 

Седница је завршена дружењем присутних уз традционални војнички пасуљ!