РЕЛИГИЈА КАО СТРАТЕГИЈСКА ЧИЊЕНИЦА

 

У Дому Војске Србије, у седишту Клуба генерала и адмирала Србије, 17. јуна 2019. године, Мирољуб Јевтић, професор Политикологије религије на Факултету политичких наука у Београду и оснивач и уредник међународног часописа „Политикологија религије“, на позив Извршног одбора Клуба, одржао је предавање за чланове Клуба, на тему „Религија као стратегијска чињеница“.

Једночасовно предавање професора Јевтића, као истакнутог и светски признатог познавоца политикологије религије, обиловало је како теоријским ставовима о религији и њеној друштвеној улози, тако и практичним примерима утицаја религије на друштвене токове унутар појединих друштава, тако и на међународном нивоу. Током предавања успешно је остварена веза између теоријских ставова француских просветитеља, марксистичке теорије о религији, са савременим и модерним теоријским схватањима религије као врло важног облика друштвене свести. Тежиште у току излагања, професор Јевтић је изразио кроз анализу актуелних међународних процеса и кретања у свету, посебно на Блиском истоку, кроз анализу арапско-палестинских односа, као и односа Израела и Палестине, уз непосредну умешаност САД у те односе. Према тврдњама професора Јевтића, основни покретач сукоба на Блиском истоку, као и сукоба између исламског дела света са одређеним западним државама, није нафта, него је то религија.

Важан акценат током предавања, исказан је кроз анализу положаја наше земље и решавања питања КиМ у светлу анализе важности религије као стратегијске чињенице, која се несме никако занемарити када је реч о положају Србије и нашег народа, него се мора узети у обзир током решавања питања КиМ, посебно када је реч о злоупотреби догматских и практичних супростављености појединих религија, заинтересованих и присутних на простору југоисточне Европе.

Након предавања вођена је диксусија о појединим питањима која су покренута током предавања.

Након предавања професору Мирољубу Јевтићу уручена је студија „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“.

Предавању није присуствовао очекиван број чланова Клуба, зато поново молимо и позивамо чланове Клуба да се у будуће више ангажују у оваквим и сличним активностима које покреће и организује Извршни одбор Скупштине Клуба.

Секретар Клуба