ГЕНЕРАЛУ БАЈИЋУ ОРДЕН ПОКРИШКИНА


 

 

Генерал-потпуковник Николај Стасков, некадашњи начелник штаба Ваздушно-десантне војске Русије и актуелни преседник  “Добровољне организације пешадије, авијације и морнарице Русије“ посетио је Клуб генерала и адмирала Србије и том приликом уручио је генерал-мајору Љубомиру Бајићу,  највеће пилотско признање, Орден Покришкина.

 Председник Скупштине Клуба, генерал-потпуковник Миломир Миладиновић уваженог госта упознао је са организацијом и активностима Клуба, са посебним освртом на активности поводом обележавања 20-те годишњице НАТО агресије на СР Југославију- Србију. Размењена су искуства из активноси сродних удружења.

Dodela ordenja, dom vojske
Beograd 26.06.2019.
Foto: Petar Milosevic

 

 

Генералу Стаскову уручена је Медаља српских генерала, за заслуге у планирању и извршењу марша руске јединице од Угљевика до аеродрома Сатина, на Косову и Метохији.

Генерал Стасков уручио је генерал-мајору Љубомиру Бајићу,  највеће пилотско признање, Орден Покришкина.

Александар Иванович Покришкин, троструки херој Русије, био је један од највећих ловачких асова Совјетског Савеза у Другом светском рату, оборио је  83 нацистичка пилота.

У разговору, генерал Стасков је изјавио да пилоти у Русији добро знају ко је Љуба Бајић. Међу ваздухопловцима генерал Бајић се поштује због пилотског умећа, профенсионалног односа у служби и енергичног командовања у сукобима деведесетих година. Између осталог познат је и због тога што је у јуну 1974. године, извео летачки подвиг када је авион “Миг-21“ спустио на писту без мотора.

 

 

Генералима Миломиру Миладиновићу, Луки Кастратовићу и Владимиру Пејаку генерал Николај Стасков је уручио јубиларне Медаље “90 година Добровољне организације пешадије, авијације и морнарице Русије“