СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА ЈЕ НАСУШНА ПОТРЕБА

 
Клуб генерала и адмирала Србије, као струковно удружење пензионисаних високих војних руководилаца, међу којима су и бивши начелници Генералштабова, помоћници министара одбране и команданти стратегијских групација наше војске, од којих је преко тридесет доктора наука, својевремено је покренуо иницијативу за одмрзавање служења војног рока. Иницијатива је оправдала очекивања, јер према свим анкетама над просечна већина, чак преко 70%, испитаника је сагласна да се обнови обавезно служење војног рока.

Аргументе за обнављањем служења војног рока чланови Клуба изнели су гостујући у ТВ емисијама и чланцима у писаним медијим

Овом приликом поново истичемо потребу да војни рок буде обавезан, јер војска као основни фактор безбедности сваке, па и наше, земље није превазиђен и за потребе војске у свету се троши преко 1.000 милијарди долара годишње. Војни рок се служи и у више европских држава чији су безбедносни изазови и претње далеко  блажи него кад је у питању Србија.
Ако je војном обвезом обухваћенo 40 годишта(регрутна обавеза, обавеза служења војног рока и обавеза служења у резервном саставу од 20-60 годинa живота) замрзавањем служења војног рока за осам година изгубили смо 16 годишта(они од 52-60 године престарели, а они од 20-28 нису обучавани). По том основу изгубили смо преко пола милиона војно оспособљених грађана. Попуна мирнодопског састава ће бити угрожена јер се одзив на добровољно служење војног рока не одвија планираном динамиком, само 10% од плана се пријављује на добровољно служење војног рока, а радни век професионалних војника је ограничен годинама и после 40 године живота неко мора да их мења. Свакако да је служење војног рока синоним за

„школуживота“, али и као средина која може да обучи младе за велики број дефицитарних занимања потребних за нормално функционисање  свакодневних активности у нашо јземљи. Наравно, основни значај служења војног рока је јачање одбрамбене способности Србије.
Клуб стоји на располагању и спреман је да учествује у расправама како и на који начин наставити служење војног рока.
Војска добро организована, опремљена и обучена је гарант одвраћања и мира.
С поштовањем
Председник Скупштине Клуба
генерал-потпуконик у пензији
Миломир Миладиновић