ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ МАЈОР У ПЕНЗИЈИ СТЕВАН ТОМИЋ

 

Генерал Томић је рођен 12. јула 1946. године  у селу Горњи Драгаљевац, општина Драгаљевац код Бијељине, Босна и Херцеговина. По националности је Србин.

 Завршио је основну школу у Горњем Драгаљевцу (четири разреда) и у Брчком (1961); Економску школу у Бијељини (1965); Војно еконопмску академију Копнене војске 1971. године у Београду и  Командно-штабну школу тактике Копнене војске 1983. године у Београду. После средње економске школе радио је као секретар у Земљорадничкој задрузи у Доњем Драгаљавцу и одслужио војни рок на Брионима, Пула.

Произведен је у чин потпоручника финансијске службе 20. септембра 1971, а унапријеђен у чин поручника 1973. (превремено),  капетана 1976, капетана прве класе 1978,  мајора 1981. (превремено), потпуковника 1985, пуковника 1991. године. У чин генерал-мајора унапријеђен је 28. јуна 1994. године.

Обављао је дужности начелника финансијске службе у противтенковском артиљеријском пуку у Птују; начелник финансијске службе у планинској бригади у Крању; начелник органа за планирање и развој 9. Армије у Љубљани; референт за финансије и буџет у Органу за финансирање 9. Армије у Љубљани;  начелник Органа за планирање и финансирање у пјешадисјкој дивизији у Марибору; начелник за планирање и финансирање команди 31. Корпуса у Марибору (са групом старјешина превео јединице корпуса у Србију и Босну и Херцеговину са скоро свом расположивом техником и већином активних војних и цивилних лица); референт за стамбене кредите у Војном сервису Народне банке Југославије у Београду; начелник Управе за планирање, разввој и финансије 2. Војне области и начелник Управе за планирање, развој и финансије Главног штаба Војске Републике Српске.

Службовао је у гарнизонима Птуј, Крањ, Љубљана, Марибор, Шабац, Београд и Хан Пијесак.

Пензионисан је 1. децембра 1996. године.

Упокојио се 7. септембра 2019. године на ВМА у Београду.

Одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звездом,  Орденом за војне заслуге са златним мачевима и Орденом Његоша II реда.

У времену од 23. јуна 1991. до 30. августа 1991. године учествовао је у борбеним дејствима на територији Словеније на дужности команданта групе за одбрану граничног прелаза Холмец и касарне Дравоград. У отаџбинско-одбрамбеном рату српског народа у Босни и Херцеговини учествовао је од 5. маја 1992. до 11. маја 1992. у команди 2. Војне области и од 12. маја 1992. године до 15. децембра 1995. године на дужности начелника Управе за планирање, развој и финансијско у Главном штабу Војске Републике Српске.

Дипломски рад у Командно-штабној школи тактике Копнене војске радио је на тему „Против-десантна одбрана од ваздушног десанта Варшавског уговора на косовско-метохијској десантној основици“.

Испраћај генерала Томића из Београда из капеле у Делиградској улици бр. 36, биће у уторак 10. септембра у 12. чаова.Опело и сахрана биће  у  његовом родоном месту у среду11. септембра  у 13. часова.