ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ МАНОЈЛО МИЛОВАНОВИЋ

 

У Бања Луци је 09.10.2019. године након дуже болести  преминуо генерал-пуковник ВРС у пензији  Манојло Миловановић.

Генерал Манојло Миловановић био је ратни начелник Главног Штаба (ГШ) Војске Републике Српске (ВРС), а након рата министар одбране у Влади РС.

Миловановић је рођен 21.11.1943. године у с. Ламинци општина Градишка, РС, БиХ. Након основне школе своје школовање је наставио у средњој војној школи околопно-механизованих јединица ЈНА, потом на Војној академији, Командно-штабној школи тактике и Командно-штабној школи оператике. Врло успешно је обављао  основне командирске дужности, као и дужности команданта тактичких и здружено-тактичких јединица. У професионалном раду у ЈНА посебно се истицао на оперативним дужностима како на нивоу здружених-тактичких јединица, тако и на оперативним дужностима у 3. Армији као стратегијској групацији ЈНА.

Свој пун допринос теорији и пракси ратне вештине дао је као Начелник ГШ ВРС, током њеног оснивања, њеног институционалног и организационог јачања, а посебно током планирања и извођења борбених операција током одбрамбено-отаџбинског рата у РС и БиХ. Генерал Миловановић је био један од првих старешина ВРС који је пресудно утицао на њено оснивање и њено ораганизационо и борбено јачање. Као Начелник ГШ ВРС, све време трајања рата у БиХ, генерал Миловановић је испољио велику официрску луцидност, организационе способности и способности вештог и успешног планера борбених операција ВРС. Можемо слободно рећи у оперативном смислу  био је „душа“ ВРС.

У војно-теоријском и практичном смислу генерал Миловановић је дао велики допринос развоју војне мисли и војне доктрине у РС. Након рата обављо је и дужност Министра одбране у Влади РС, дајући велики допрнос трансформацији ВРС из њене ратне формације у мирнодопску Војску прилагођену новонасталим околностима. Био је и члан Сената РС.

Током службе у ЈНА одликован је низом војних одликовања. Као Начелник ГШ ВРС одликован је Орденом Немњића и Орденом Карађорђеве звезде првог реда.

Сахрана генерал Манојла Миловановића обавиће се 11.10.2019. године у Бања Луци.

 

Председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије упутио је телеграм саучешћа Борачкој организацији РС са којом Клуб има добру сарадњу, чији је члан био преминули генерал Манојло Миловановић.

СЕКРЕТАР ИО