ПРИКАЗ СПОСОБНОСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ „СЛОБОДА 2019“

 

Поводом обележавања 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату Министарство одбране (МО) и Генералштаб ВС на војном аеродрому  „Пуковник – пилот Миленко Павловић“ 19. октобра 2019. године организовали су Приказ способности Војске Србије (ВС).

Приказу способности ВС присутвовао је комплетан државних врх предвођен председником Републике Србије Александром Вучићем уз присуство председника Владе Руске Федерације господина Дмитрија Медведева, који борави у званичној посети нашој земљи.

Прилику да непосредно посматрају способности ВС имао је и велики број грађана, који су присуствовали приказу, као и мноштво припадника и чланова различитих невладиних организација, предстваници дипломатског кора и др. У оквиру сарадње нашег Клуба и Министраства одбране и ГШ ВС на свечаности је присуствовала и делегација Клуба коју је предводио председник ИО Клуба генерал Лука Кастратовић.

Током наведене свечаности организатори су евоцирали успомене на Београдску операцију која је трајала од 12. до 20. октобра 1944. године и која је представљала  део опсежног оперативног плана Црвене армије и НОВЈ ослобађања источне Србије и гоњења непријатеља кроз Срем. Ослобађањем Београда окончана је 1287 дана дуга немачка окупација. У току борби за ослобођење Београда погинуло је 2953 припадника НОВЈ и 976 припадника Црвене армије.

Приказ способности ВС садржавао је две целине: динамички део и дефиле јединица.

У динамичком делу приказа представљене су способности дела јединица Специјалне бригаде и Копнене војске наоружаних и опремљених најсавременијим наоружањем и опремом по пројекту „1500+“ и донираним средствима из Руске Федерације, као и способности Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране. На приказу је ангажовано више од 2400 припадника МО и ВС, преко 100 борбених  и неборбених возила и борбених система и преко 25 ваздухолпова.

Приказ способности ВС одвијао се према следећем програму: 1) Препад на терористе у  објектима инфраструктуре; 2) Уништење терористичке групе упадом у објекте; 3) Борбено трагање и спасавање; 4) Ваздухопловна ватрена подршка јединицама копнене војске; 5) Приказ оперативних спсообности ловачке авијације; 6) Дефиле кединица (пешадијски ешалон, моторизовани ешалон и ваздухопловни ешалон).

Приказ спсобности ВС реализован је врло успешно. Председник РС Александар Вучић приказ је оценио оценом „ВРЛО ДОБАР“.

                                                 *Фотографија преузета са сајта МО

Председник је посебно истакао и подсетио на улогу ветерана-свих оних који су у пресудним временима по народ и државу бранили нашу слободу и опстанак од свих видова и облика агресије, а посебно у НАТО агресији. Председник је такође нагласио значај модерназације ВС, повећања њених оперативних способности, захваљујући доброј обуци и војно-техничкој сардњи са Руском Федерацијом, која  значјано доприноси модернизацији и борбеним способностима наше војске.

 

СЕКРЕТАР ИО КЛУБА