АКТИВНОСТИ ЧЛАНОВА КЛУБА ТОКОМ БЕОГРАДСКОГ САЈМА КЊИГА

 

Упоредо са обавезама и активностима које се односе на припрему и одржавање годишње Скупштине Клуба, која ће се одржати у Пожаревцу 31.октобра, Извршни одбор Клуба је у складу са годишњим планом сарадње са Министарством одбране и Генералшрабом ВС и планираним активностима на београдском сајму књига, на штанду МЕДИЈА ЦЕНТРА ОДБРАНА, одржао промоцију Студије „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999.“

Као што је познато Студију су израдили чланови Клуба који су били на врло високим и одговорним командним и другим дужностима у Министарству одбране и ГШ ВЈ, а штампана је у сарадњи са МО Србије.

На промоцији су говорили председник Скупштине Клуба генерал М. Миладиновић, председник ИО Клуба генерал Л. Кастратовић, чланови Клуба адмирал Б. Антићи и генерал Р. Томановић.

Након промоције Студије, чланови Клуба су учествовали на трибини под насловом „Концепт тоталне одбране у савременим условима“ у организацији МО. На трибини су говорили државни секретар у МО  Александар Живковић, чланови Клуба генерал у пензији В. Ковачевић и  адмирал у пензији Б. Антић,  пуковник др Д. Стојаковић и потпуковник Ж.  Стојаковић.

У слободној дискусији на трибини су говорили и генерали М. Миладиновић, Л. Кастратовић, С. Мучибабић и В. Пандуревић. На трибини су компаративно анализирани различити концепти тоталне одбране у свету, наша искуства из периода ОНО и ДСЗ, као и искуства из прошлих ратова на крају прошлог века те на основу могуће физиономије будућих ратова. Ово је тема која ће бити актуелна у процесу операционализације нове Стратегије националне безбедности Србије и Стратегије одбране.

На нашу жалост на поменутим активностима присуствовао је врло мали број чланова Клуба. Зато молимо и позивамо све чланове да се у складу са властитим интересима и могућностима укључе у поменуте и сличне активности које организује ИО Клуба.