ОБЕЛЕЖЕНА 55. ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ НАРОДНОГ ХЕРОЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ, МАРШАЛА СОВЈЕТСКОГ САВЕЗА СЕРГЕЈА СЕМЈОНОВИЧА БИРЈУЗОВА

На позив председника ветерана Русије генерал-потпуковника Александра Карпичева, председник Скупштин генерала и адмирала Србије боравио је у Русији од 16. до 19. октобра 2019. године.

Повод је био учешће на међународној конференцији посвећаној  55. годишњици трагичне смрти, 75. годишњици ослобођења Београда у 2. светском рату и 115. године од рођења Хероја Совјетског Савеза , Народног Хероја  Југославије, маршала Совјетског Савеза Сергеја Семјоновића Бирјузова.

Конференција је одржана у Рјазању и Скупину родном месту маршала Бирјузова. Током боравка председник Клуба је имао и сусрет са представницима удружења генерала Русије. Том приликом размењена су искуства о радау удружења и о могућој сарадњи у наредном периоду.

Изражено је дубоко поштовање домаћина и руског народа у целини: Створени су услови за проширење сарадње и развијању братских односа два удружења али и два народа који се у потпуности разумеју.

 

Прилог: Реферат на обележавању 55. годишњице погибије Народног хероја Југославије, Маршала Совјетског Савеза Сергеја Семјоновича Бирјузова

 

Поштовани пријатељи, даме и господо,
Ја сам генерал-потпуковник у пензији, председник сам Удружења генерала и адмирала Србије, струковног удружења пензионисаних високих војних руководилаца.
Част ми је што имам прилику да учествујем на овом скупу који је посвећен Хероју Совјетског Савеза и Југославије, Маршалу Сергеју Семјоновичу Бирјузову. Посебно желим да нагласим да је Маршал Бирјузов један од само 19 Народних Хероја Југославије из других земаља одликованих за заслуге у борбама за ослобођење Београда, али и Србије и Југославије у 2. светском рату.

Заједничка дејства јединица Црвене Армије и НОВ Југославије договорена су у Москви 21. септембра 1944. године  од стране главнокомандујућих Стаљина и Тита. Реализација договора  отпочела је 12. октобра 1944. године првим сусретом јединица Црвене Армије и НОВ Југославије у околини Велике Плане и Смедеревске Паланке око 70 км јужно од Београда, одакле је и отпочело наступање ка Београду. Борцима НОВЈ је речено да ће бити превезени моторним возилима Црвене Армије према Београду што их је одушевилосу, а посебно када су видели да су та моторна возила заправо тенкови, како је један борац НОВЈ записао “Совјетски тенкови југословенска пешадија ослободил су Младеновац за два сата“.
Овде желим да нагласим да су наведени тенкови били из састава 4. гардијског механизованог Корпуса под командом генерала Владимира Ивановича Жданова, такође НХ Југославије.
Нажалост, судбина се поиграла са њима јер су преживели страхоте рата, прешли више хиљада километара под борбом од Русије преко Југославије до Немачке, а трагично изгубили животе на месту где су херојством својих бораца и лично спасили животе хиљада људи ослобађајући их од окупације, због чега су и проглашени Народним Херојима Југославије.

Београдска операција представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у 2. светском рату. Трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године и представљала је део свеобухватног оперативног плана 3. Украјинског Корпуса Црвене Армије и 1. Армијске групе НОВ Југославије у којој је нанет  тежак пораз немачким снагама у Србији. Ослобађањем Београда после 1287 дана  окупације практично је ослобођена и Србија и захваљујући јединицама Црвене Армије на чијем челу је био Народни Херој Бирјузов, олакшан је наставак ослобађања Југославије у целини у садејству и помоћ јединица Црвене Армије.У Београдској операцији живот је дало 2953 борца НОВЈ и 960 бораца Црвене Армије. Њихове жртве не смемо заборавити.
Поштовани пријатељи!
Садејство двеју братских армија и заједничко жртвовање у борби против фашизма највећег зла у историји човечанства потврдило је историјску повезаност братских Словенских и православних народа.То заједништво није започело током 2. светског рата већ је само наставак братске помоћи коју је Русија пружала Србији у борбама за ослобођење од Турака и у 1. светском рату.
Никад нећемо заборавити ни акцију припадника ваздушно-десантних снага Русије   1999. године који су крајњим напором  успели да из БиХ стигну на КиМ пре такозваних „мировних снага“ да би пружили подршку и обезбедили стабилност становништву на КиМ.
Сарадња се на обострано задовољство наставља, на срећу овог пута не у борбеним дејствима већ у борби за безбедан живот у миру и развијање економија наших земаља и стварања услова за бољи живот Русије и Србије.
И на крају.
Пошто је овај скуп посвећен Хероју Совјетског Савеза и Југославије Маршалу Бирјузову, он је свакако потврдио да је настављач својих славних предака пуковника Вронског, генерала Черњајева и других знаних и незнаних јунака , који су као добровољци учествовали у ослободилачким ратовима Србије.
Додељујући му орден Народног Хероја Југославије тадашњи председник Тито је рекао: “Југословенски народи ће увек са захвалношћу осећати његов допринос заједничкој борби против бруталног фашистичког непријатеља и сачуваће заувек у сећању његов светао лик“.