ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ХИБРИДНИ РАТ – ТЕОРИЈА И ПРАКСА“

 

У организацији МО – МЕДИЈА ЦЕНТАР ОДБРАНА и Клуба генерала и адмирала Србије и Удружења „Милутин Миланковић” у препуној свечаној сали Дома Војске Србије у Београду 24.10.2019. у 19.00 часова одржана је промоција књиге „ХИБРИДНИ РАТ – Теорија и пракса“, руског академика проф. др Игора Николајевича Панарина.

О књизи су говроили приређивачи издања на српском језику проф. др Елизабета Ристановић, генерал проф. др Мирослав Талијан, председник Клуба генерал у пензији Миломир Миладиновић и аутор.

Током промоције приказан је и богат културно – забавни програм у коме су учествовали наши еминетни уметници композитор Никола Рацков, глумица Ивана Жигон, глумац Лепомир Ивковић и оперски певач Оливер Њего.

Познати руски академик и стручњака за информациони рат проф. др Игор Николајевич Панарин  у својој књизи „Хибридни рат – теорија и пракса“, објашњава генезу терминолошки новог, али у историји много пута испољеног и опробаног феномена названог «хибридни рат».

У књизи проф. др Панарина посебно се обрађују тероризам, обојене револуције и сајбер операције, информациони рат који представља спецификум данашњице, као и управљање информационим токовима у кризним ситуацијама — објаснила је проф. др Е. Ристановић, дајући примере хибридног рата спроведеног над српским народом у операцијама као што су «Бљесак», «Олуја», «Милосрдни анђео».

 Проф. др Ристановић је истакла да хибридни рат, као начин новог ратовања, укључује нова оружја и технологије попут сајбер напада, пропаганде, деловање невладиних организација, економске блокаде, тероризам, етничке и религиозне сукобе, корупцију и друге начине деловања који нису облик класичног рата.

Она наглашава да савремени рат обухвата једну другу форму која се може посматрати као медицинско — биолошка, а то је рат за душе људи.

У том контексту проф. др Ристановић осврнула се и на формулу проф. др Панарина «3Д», која као меру у борби против хибридног рата подразумева духовност, државност и достојанство.

 

Према речима бригадног генерала проф. др Мирослава Талијана, књига «Хибридни рат» је свестрано и оригинално дело које је производ вишедеценијског ауторовог педагошког и практичног научног рада. Како каже, књига је богата ризница података, у којој се аутор осврнуо на радове бројних савремених геополитичара на којима се заснивају како западне тако и руска геополитичка доктрина.

Књига «Хибридно ратовање», наглашава генерал Талијан, може у многоме користити Министарству одбране, Војсци Србије, институцијама српског војног школства и другим војно-образовним и научним установама, а посебно официрском кору јер њен текст у великој мери објашњава историју збивања међу најразвијенијим земљама света. Бригaдни гeнeрaл додаје да је Панариново дело корисно штиво и за државнике, политичаре, али и ширу читалачку публику која жели да сагледа савремене претње и угрожавање безбедности.

 

У име издавача на промоцији је говорио генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, који је представио најзначајнији податке из биографије аутора и истакао да Клуб генерала и адмирала Србије има за циљ да пренесе младим генерацијама своја искуства из рада и рата, да помогне садашњим припадницима система одбране да лакше обављају своју свету дужност — одбрану земље и очување слободе народа.

Један од начина помоћи, наглашава Миладиновић, је указивање на нове облике претњи и угрожавања, а управо Панаринову књига може бити корисна у томе.

Аутор књиге проф. др Игор Николајевич Панарин објаснио је да се израз «хибридни рат» појавио у САД 2005. године и да се као доктрина даље развијао у оквиру НАТО-а.

Панарин наглашава да се трудио да у књизи да своје виђење феномена хибридног рата, које се у односу на западне теоретичаре разликује у томе што они у састав хибридног рата не укључују обојене револуције, тероризам и економске санкције.

Проф. др Панарин каже да је важно увидети да је војни део хибридног рата на последњем месту, а да је прва на удару духовна сфера, у чему се препознаје и напад на православље, као део технологије хибридног рата.

Друго је, додаје Панарин, што је српски народ, као и руски, раздељен стотинама година, а што је управо дело заједничких непријатеља. Наш задатак је да пре свега вратимо духовне вредности, попут породице, рекао је Панарин.