ОБЕЛЕЖЕНА 216. ГОДИШЊИЦА ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА – ДАН БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 

Клуб генерала и адмирала Србије већ неколико година остварује добру сарадњу са Борачком организацијом Републике Српске (БОРС), те је исту наставио током обележавања  Дана БОРС-а и Првог српског устанка.

 

Борачка организација Републике Српске дана 14. фебруара код споменика Вожду Карађорђу у манастиру Добрун код Вишеграда и на централном спомен обележеју палим борцима ВРС у Вишеграду обележила је свој Дан и 216. годишњицу Првог српског устанка.

На обележавању Дана БОРС-а у име Клуба генерала и адмирала Србије присуствовао је секретар ИО Клуба генерал-мајор др Вико Пандуревић.

 

 

Обележавање Дана БОРС-а и 216. годишњице Првог српског устанка одржани су у организацији Владе РС – Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова на челу са Министром за рад и борачко-инвалидску заштиту Душком Милуновићем. Обележавању Дана БОРС-а поред многобрајних грађана града Вишеграда присуствовали су и Председник БОРС-а генерал Миломир Савчић, Државни секретар у министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална шитања у Влади Србије  господин Ненад Нерић, Начелник Вишеграда и многобројна удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата у РС.

 

 

Дан када је подигнут Први српски устанак изабран је за Дана БОРС-а, је вишеструко значајан за српски народ у целини, како за српски народ у Србији тако и у РС. Дан БОРС-а је посвећен  свим борцима палим за слободу српског народа и његов опстанак на својим вековним просторима. Реч је о празнику који обједињује  целокупно српство.

Манстир Добрун Срспке Православне Цркве који се налази у Митрополији дабробосанској основан је 1340 године, у месту Добрун у општини Вишеград, за време владавине Цара Душана, Добрун је место уз непосредну границу Србије и БиХ (РС) које на најбољи начин показује сплет српских националних, историјских, политичких и других тежњи током његовог постојања. Манстир је место изнад кога су стигли Карађорђеви устаници, чије су ватре на планиснском Венцу Панос гледали Срби из Вишеграда надајући да ће искра слободе коју је Вожд Карађорђе са својим устаницима запалио у Србији, убрзо стићи и до Вишеграда. У модерном времену Срби са подручја Вишеграда су извојевали своју слободу уз велику помоћ својих сународника из Србије.

У манстиру Добрун се налази Карађорђев конак и монументални споменик Вожду Карађорђу, на коме су делегације положиле венце. Пре полагања венаца у цркви која се налази у склопу Манстира, одржан је парастос свим палим борцима за слободу српског народа. Венци и руже су положени и на Централни споменик на тргу у Вишеграду, палим борцима у последњем отаџбинско-ослободилачком рату.

Руже на споменик је у име Клуба положио генерал Винко Пандуревић.

 

 

У разговору са председником БОРС-а генералом Миломиром Савчићем и Министром за рад и биорачко-инвалидску заштиту РС Душком Милуновићем, генерал В, Пандуревић је покренуо питање одржавање Међународне конференције поводом 75. годишњице победе над фашизмом коју би организовали заједно БОРС, Клуб генерала иа дмирала Србије, Меународно удружење официра у резерви (бивши МКК), која би била одржана у Вишерграду, којој би просуствовали представници удружења из Русије, Црне Горе, Македоније, РС и Србије. Председник БОРС-а је прихватио идеју и радиће на њеној реализацији у договору са нашим Клубом.