ОТВОРЕНО ПИСМО НОБЕЛОВОМ КОМИТЕТУ

 

Молимо вас, сетите се 24. марта 1999. COVID19 није разлог да ослаби сећање на људске жртве и агресију НАТО против Србије (СРЈ) пре 21 годину. Напротив!Београдског форум, Клуба генерала и адмирала Србије, Фондациј за младе и Друштвo српских домаћина!

Поводом вести у српским медијима да је известан број посланика Норвешког парламента званично покренуо иницијативу да се Нобелова награда за мир додели НАТО пакту, Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије и Фондација за младе, упутили су отворено писмо Норвешком Нобеловом комитету. У писму се, поред осталог, подсећа да је НАТО, пре 21 годину, без одобрења Савета безбедности, извршио илегалну агресију на Србију (СРЈ) чиме је грубо прекршио Повељу ОУН, Завршни документ ОЕБС-а из Хелсинкија, низ других међународних конвенција, као и сопствени Оснивачки акт од 1949.

Наводи се да је током агресије погинуло између 3500 и 4000 људи (званична листа још увек није утврђена), укључујући 89 деце, да је рањено преко 12.500 људи, а да тек треба да се процени број жртава од каснијих последица као и штета нанета природној околини. Директна економска штета процењена је на преко 100 милијарди америчких долара.

Истиче се да је то био први рат после Другог светског рата на европском тлу који је преседан за праксу незаконитих интервенција широм света, кршење Повеље УН и улоге СБ УН, као и за охрабривање сепаратизма и тероризма. То је био моменат преласка НАТО-а из дефанзивног у офанзивни савез и кршење принципа УН да се мир може бранити само мирним средствима.

У писму се посебно подвлачи да је НАТО употребио пројектиле са осиромашеним уранијумом и друга забрањена оружја просторно и временски неограниченог дејства што је својевремено оштро осуђено у Европском парламенту, Парламентарној скупштини Савета Европе и националним парламентима многих земаља чланица НАТО (ЕУ). Употреба осиромашеног уранијума оставила трајне тешке последице, узрокујући масовна малигна обољења одузимајући, данас и у будућности, животе хиљада недужних људи.

У писму се истиче да је, с обзиром на све изложено, агресија НАТО 1999 била злочин против мира и човечности, који је, поред људских жртава и огромних разарања, представљао велики ударац миру и стабилности на Балкану, у Европи и глобално. То је био увод у нови хладни рат који и данас траје – наводи се у отвореном писму.

Потписници у име њихових организација – Живадин Јовановић, генерал Миломир Миладиновић, Проф. Др Даница Грујичић и Нићифор Аничић изражавају наду да ће Норвешки Нобелов Комитет посветити одговарајућу пажњу изнетим аргументима.

Београд, 20. март 2020.

Марина Чолић, извршни секретар

Београдског форума за свет равноправних