АПЕЛ КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ

Клуб генерала и адмирала Србије има поуздана сазнања да је генерал Ратко Младић  дуже време у врло лошем здравственом стању. Забрињавајуће је да се болест у последње време свакодневно погоршава, а да се болесник налази у притворској јединици где не постоје одговарајући услови за дијагностиковање стања и лечење.

 

 

Упознати смо да су браниоци генерала Младића поднели захтев Механизму за кривичне судове у Хагу да се пацијент, због овако тешког стања, премести у болницу ради примене адекватне терапије и одговарајуће медицинске неге, са чиме су сагласни и српски лекари упућени у Младићево здравствено стање.

Забринути смо да се, и поред овако тешког стања, не уважавају бројни апели одбране и породице за његову хоспитализацију, да се игноришу евидентне здравствене компликације и да му се угрожавају основна људска права у здравственој заштити (право на адекватно лечење, право на информације о стању здравља, о лечењу и предстојећим интервенцијама).

Одбрани се не достављају редовно службени извештаји и званична медицинска документација о његовом здравственом стању нити седмичне информације о здравственом стању његовом медицинском тиму.  Веома му је угрожен и сам живот. То највише брине, јер је тиме занемарено природно, међународно право и људско достојанство.

Оваквим односом доводи се у питање и право на фер и правично суђење због његових ограничених могућности у припреми и учешћу у наставку суђења.

Јавно апелујемо на Механизам за кривичне судове у Хагу да се испоштује једно од основних људских права – право на лечење и да се генерал Младић хитно премести у одговарајућу здравствену установу ради специјалистичког дијагностиковања стања и адекватног лечења.

Апелујемо да се званична медицинска документација редовно доставља одбрани, а седмична информација о здравственом стању његовом медицинском тиму у складу са одлуком жалбеног већа.

Апелујемо на одговарајуће институције Уједињених нација, Међународни комитет црвеног крста и на органе власти Републике Србије, првенствено Министарство правде, да одлучно захтевају предузимање предложених мера у циљу заштите живота и основних људских права генерала Младића.

Захтевамо да се генерал Ратко Младић одмах пребаци у болницу ради хитног предузимања одговарајућих мера лечења.

На седници Извршног одбора Клуба  донета је одлука да се овај апел јавно објави.

У Београду, 15. јуна 2020. године

ПРЕДСЕДНИК  ИО                                                                                                          генерал-мајор др Лука Кастратовић