ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ АРМИЈЕ ДРАГОЉУБ ОЈДАНИЋ


 

После краће болести, у Београду је преминуо генерал армије Драгољуб Ојданић, магистар војних наука. Генерал Ојданић биће сахрањен 13.09.2020. у 14. часова у родном селу Равни.

Генерал Ојданић рођен је 1941. године у селу Равни, општина Ужице. Основну школу је завршио у родном селу, а потом Пешадијску подофицирску школу, 1958. године у Сарајеву. Војну академију Копнене војске, смер пешадија, завршио је 1964, Командно-штабну академију 1975, Последипломске студије ратне вештине 1985, а Командно-штабну школу оператике 1986.године.

Обављао је бројне дужности службујући у Сарајеву, Ђаковици, Призрену, Приштини, Ужицу и Београду. Највише дужности су му биле Начелник Генералштаба Војске Југославије и савезни министар за одбрану Савезне Републике Југославије.

У чин генерал-мајора унапређен је ванредно 1992, у чин генерал-потпуковника 1994(ванредно), у чин генерал-пуковника 1997, такође  ванредно, а у чин генерала армије унапређен је 1999.године, такође ванредно.

Аутор је више студија: Питомац као субјект у високошколској настави ВА КоВ, затим, Осавремењивање наставне материјалне базе за успешну реализацију наставног садржаја из предмета Ватрена обука, потом, Могућност извођења тактичких вежби одељења и вода уз коришћење ласерских уређаја и добијање тачне повратне информације о губицима страна у сукобу, те вредновање битних обележја команданта и начелника штаба!

Аутор је уџбеника Тактика Копнене војске за слушаоце Војне академије КоВ и Факултета општенародне одбране и друштвене самозаштите.

Одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом народне армије са златном звездом, Орденом братства и јединства са златним венем, Орденом заслуга за народ са сребрним зрацима и Орденом слободе. Добитник је Ордена ратника и Нагаде „22. децембар“ из области руковођења и командовања.