ЗАШТИТИ И ОБЕЗБЕДИТИ НАЦИОНАЛНЕ ИНТЕРЕСЕ

Преговори који се воде између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ и подршку САД, одвијају се већ више од пола деценије, али још увек без опипљивих резултата у погледу конкретних решења питања статуса КиМ, територијалног интегритета Р. Србије и њеног суверенитета на територији КиМ, те положаја српског народа у покрајини. Притисци од стране ЕУ и САД се појачавају са намером да се потпише коначни и обавезујући споразум између Београда и Приштине (читај између „Р. Косово“ и Р. Србије), који би по својој суштини значио међусобно признање две државе.

Р. Србија као суверена држава мора да води рачуна о својим државним и националним интересима, и у вези с тим, све њене институције и функционери су дужни да се придржавају уставних надлежности и одредби Устава Р. Србије у коме се каже:“Покрајина Косово и Метохија је саставни део територије Србије, да има положај суштинске аутономије у оквиру суверене  државе Србије и да из таквог положаја  Покрајине Косово и Метохија следе уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на КиМ у свим унутрашњим и спољним политичким односима.“ (Преамбула Устава).

Уважавајући наведене уставне одредбе, као и одредбе Резолуције 1244 СБ ОУН, услове у којима се одвија преговарачки процес, те реал-политичку констелацију у региону, Европи и позицију кључних земаља света САД, РФ и Кине, поред ЕУ, пред представницима државних и политичких институција Р. Србије је врло тежак и озбиљан задатак. Све инстутиције државе Србије и њихови представници који непосредно одлучују и воде преговарачаки процес треба да то чине на врло луцидан и дипломатски начин и да уложе максималне напоре да се обезбеде и заштите витални национални интереси државе Србије. И поред великих међународних прититсака да се Србија примора да призна Косово као државу, представници Р. Србије морају да уважавају уставне одредбе Устава  Србије, одредбе Резолуције 1244.

Bitka na Košarama - sve o događajima na karauli - Military ShopПолитички преговори између Београда и Приштине, се воде као наставак процеса који су проистекли из Кумановског споразума и Резолуције 1244, те у том смислу све државне институције треба да уважавају полазне основе за преговоре, које се темеље на резултатима рата, који је био последица агресије НАТО пакта на Србију, а ти тезултати су видљиви у Кумансвском споразуму и Резолуцији 1244.

Кумановски споразум и Резолуција 1244 су важна упоришта државе Србије у преговорима, зато њихово реално приказивање, је врло важно, без искривљивања чињеница и тражења „алибија“ од стране неких институција државе Србије, у преговорима, ради лакшег прихватања и оправдавања наметнутих решења под пристиском међународних посредника.

Клуб генерала и адмирала Србије апелује да се оружана борба коју је водила ВЈ у одбрани од НАТО агресије, као и ратни напори државног и политичког руководстав Србије (СРЈ) у том рату, реално и објективно представљају, без кривотворења чињеница и истицања тврдњи да је ВЈ војно поражена и да је СРЈ, односно Србија изгубила рат и да из те чињенице проистиче њена врло тешка стартна позиција у преговорима. Резултати рата који су видљиви у Кумановском споразуму и Резолуцији 1244 говоре сами за себе и јасно показују да ВЈ није капитулирала, да није поражена (није истакла белу заставу, није разоружана, није одведена у заробљеништво). СРЈ, односо Србија је прихватила услове окончања рата који су видљиви у Резолуцији 1244 и не нпредстављају капитулацију државе (није окупирана СРЈ, очуван је интегритет државе, Покрајина КиМ није оружаном силом окупирана).

Клуб генерала и адмирала очекује од свих државних институција да ове чињенице уважавају и да се њима руководе током вођења преговарачког процеса.

ИЗВРШНИ ОДБОР КЛУБА