ВИСОК НИВО МОРАЛНЕ СНАГЕ НАШЕГ КЛУБА

 

 

Клуб генерала и адмирала  Србије, у најтежим временима високо држи  лествицу моралне снаге, солидарности и еснафске традиције својих чланова.

Винко Пандуревић, др генерал-мајор у пензији, који се успешно изборио са короном, у знак захвалнсти испољеној бризи својих колега чланова Клуба, обратио им се овим речима и личним ставом:

Времена, као што је време „Covida-19“, времена епидемија показују (не)спремност и снагу традиционалних система вредности да издрже нове изазове и да покажу своју виталност и ванвременску постојност. Да ли традиционално схватање система друштвених вредности може да објасни (не)способност цивилизације 21.века, која је потрошила десетине милијарди долара у CERN-u да би објаснила прачестицу – Хигсов бозон, или да би модерна медицина нашла објашњење за модерне болести, као што је „Covid-19“ остају и даље трајна питања.

Наш клуб у овим временима, чини оно што може, исказује исконске људске врлине и друштвене вредности испољавајући врло умерене, конструктвине ставове о епидемији и њеном утицају на (не)стабилност друштва и заједнице, која је често политички, па и геополитички злоупотребљена.

На мене је посебно снажна утисак оставило мени познато понашање већине чланова Клуба, када је реч о солидарности и саосећању са члановима Клуба који су, било они, или њихове породице били изложени корони на најдиректнији начин.

Управо сам један од чланова Клуба који сам се као и моји чланови породице заразио короном. Био сам у непосредној прилици, као животно угрожен, да се уверим у ширину „леђа“ нашег Клуба који се показао као велики ослонац. Био би дуг списак појединаца који су најдиректније стали у заштиту моје породице и пружили ми подршку.

Клуб као институција, је такође показао своју снагу у моралном и људском смислу. Председник Клуба, председник ИО и осталим чланови ИО били су ми, а и даље су огромна подршка.

Дубоко се захваљујем руководству Клуба и многим појединцима за пружену подршку. Убеђен сам да су изнесени ставови трајно опредељење Клуба у садашњим, а и у будућем времену.

Срдачан поздрав и захвалност!

Винко Пандуревић