ОБЕЛЕЖЕН РУСКИ ДРЖАВНИ ПРАЗНИК ДАН БРАНИЛАЦА ОТАЏБИНЕ

 

 

 Поводом Дан бранилаца отаџбине Русије 23. фебруара 2021. године, на споменицима Ослободиоцима Београда, Вечној ватри и руском војнику на Гробљу ослободиоцима Београда венце су положили Александар Боцан-Харченко, амбасадор Руске Федерације у Србији, Горан Весић, заменик градоначелника Београда, представници амбасада Белорусије, Казахстана, Министраства одбране и Војске Србије и Министарства за рад, борачка и социјална питања. У име Клуба генерала и адмирала Србије венце су положили прдседник Скупштине Клуба и председник Извршног одбора Клуба генерали Миломир Миладиновић и др Лука Кастратовић.

Дан бранилаца отаџбине један је од највећих руских празника, а под овим именом се слави од 1993. године. За време Совјетског Савеза то је био Дан Црвене армије и флоте, а након разбијања СССР-а, наставило се са обележавањем у Русији и неким републикама Совјетског Савеза.

Званични Дан Црвене армије. 23. фебруар 1918.године, означава дан првог масовног регрутовања у Црвену армију у Петрограду и Москви и прву акцију против армије Немачког царства.