БИВШИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ИСЛУЖЕНИ НАТО ЛОБИСТА ПРОТИВ ОБАВЕЗЕ СЛУЖЕЊА ВОЈНОГ РОКА


 

У часопису NOVI MAGAZIN број 515 од 11/03/2021. објављен је текст под насловом „Георгијевска елита кратког памћења“,  аутора грађанина Драгана Шутановца, бившег министра одбране у Влади Србије. Тема текста је Клуб генерала и адмирала Србије (у даљем тексту Клуб).

У наведном тексту аутор на произвољан и злонамеран начин тумачи одредбе Статута Клуба, у коме су наведене основне одреднице о садржају и обалсти рада Клуба као нестраначког и непрофитног удружења грађана у складу са Законом о удружењима грађана, истичући да је „Клуб формиран као елитистичко удружење са намером заштите друштвеног положаја својих чланова, који су своја знања из области одбране и безбедности подредили лукративности и привилегијама својих члнаова“.

Аутор даље истиче да је „Клуб подржан  буџетским донацијама, те бесплатним коришћењем просторија у Дому ВС, те да се Клуб колективно учланио у СУБНОР како би лакше остварио удео у власништву Дома ВС, некадашњег Ратничког дома“. Аутор текста  затим истиче своја идеолошка опредељења, критикујући чланове Клуба “да су били чланови Комунистичке партије као и њихови другови који су након 1945. упадали и присвајали куће српских домаћина“, и поред наведеног указује на „некомпатибилност програмског рада Клуба са радом СУБНОР-а“.

Господин Шутановац посебно замера Клубу „русофилство“ и „оријентисаност Клуба искључиво ка Русији и њеним интересима“. У том погледу наводи да је „Клуб  доделио парадни бодеж и Спомен медаљу  руском изасланику одбране у Србији“, те да „Клуб прима донације од руског изасланства одбране“. Надаље, господин Шутановац посебно замера Клубу што је покренуо иницијативу о „Укидању одлуке о обустави обавезе служења војног рока“, која је донесена 2010. у време његовог мандата као министра одбране.

Посебно место у наведеном тексту заузима критика аутора на рачун Спомен медаље коју је установио Клуб поводом 75 година победе над фашизмом и 15 година од оснивања Клуба. Наиме аутор  истиче да је Клуб (зло)употребио Георгијевску ленту, која се налази у основи Спомен медаље и да је у најмању руку тај „Империјални руски симбол“, контраверзан, признајући да  Георгијевска лента представља руски војни и патриотски симбол који се појавио још 1769. као део Ордена Светог Георгија“.  Аутор замера Клубу што је користио георгијевску ленту коју су према његовим речима „користили руски колаборационисти нацистичког режима током Другог светског рата“.

 

На крају аутор сугерише на који начин би требало Клуб да ради и да његови чланови „изналазе оптимална решења у систему одбране и безбедности, а не да промовишу политику трећих земаља, и као резултат  свега „очекује да чланство Клуба смени садашње руководство“.

Извршни одбор Клуба сматра да је, ради истинитог и целовитог информисања чанова Клуба и јавности неопходно одговорити на текст бившег министра одбране Драгана Шутановца. Господин Шутановац , као грађанин, ничим изазван одлучио је да сачини „анализу рада Клуба“ и да  без имало скрупула изнесе неистините чињенице о Клубу. Господин Шутановац је познат као нескривени НАТО лобиста и курсиста, курсиран  у НАТО центрима на специјалним курсевима у САД и Маршаловом НАТО центру за безбедносне студије у Гармиш-Партенкирхену, што га је „препоручило“ да буде министар одбране. ИО Клуба сматра да је господин Шутановац, одлучио да нападне Клуб само из једног разлога а то је залагање Клуба за укидање Одлуке о обустављању обавезе служења војног рока, као његове епохалне заслуге за систем одбране Србије. Он зна, као НАТО лобиста, да мора деловати у интерсу самог НАТО, који се жестоко против поновном увођењу обавезног војног рока, којим би се знатно ојачали одбрамбени капацитети и способности Србије. Шта ИО Клуба мисли о поновном обавезном служењу војног рока можете видети на сајту у тексту под називом „Обавеза служења војног рока“.

Такође Шутановац је као мистар одбране забранио да Клуб користи просторије у Дому  ВС, запленивши као разбојник  сву документацију Клуба, иако је Клуб просторије Дома ВС користио од 2005. године на основу одлуке тадашњег министра одбране. Основни разлог због кога је Клуб избачен из Дома ВС јесте тај што се Клуб у свом програму рада залагао за адекватан систем одбране Србије, ослонцем на властите снаге уз уважавање српских ратничких традиција, српског ратног искуства и што је Клуб радио на потпуном расветљавању НАТО агресије на СРЈ, осуђујући тај савез који је противно међународном праву и Повељи ОУН извршио агресију на једну суверену земљу. Такође господину Шутановцу се није свидело то што Клуб сваке године различитим активностима поштује и негује историју сећања, поштујући жртаве НАТО агресије на СРЈ и осуђујући агресију на нашу земљу. У време министровања господина Шутановца ниједне године министарство одбране није   обележило годишњицу НАТО агресије на СРЈ и није одата почаст жртвама. Господин Шутановац је за време свога мандата министра одбране пензионисао многе ратне генерале, отпустио из војске велики број пуковника и потпуковника. Смањио бројно стање војске. Уништио велике количине ратне технике и борбених система итд.

Наводи о Клубу изнети у Шутановчевом тексту су неодрживи из следећих разлога:

1) Клуб је, као нестраначко и непрофитно удружење грађана  формиран у складу са Законом у удружењима грађана, са основним циљем доприноса систему одбране и безбедности Србије, развијању и јачању патриотских осећања и традиција нашег друштва, очувању Кодекса Клуба, подршке напорима државних органа у области одбране и безбедности који су у складу са уставом и законима Србије и државним и националним интересима. Клуб није елитистичко удружење. Чланови Клуба јесу стручна елита  у области одбране и безбедности, али се не понашају по систему ексклузивитета и елитистички, него добронамерно и у функцији општих интереса и циљева у областима свога деловања.

2) Клуб је колективни члан СУБНОР-а то је тачно и као такав се бори за очување слободарских традиција српског народа из периода Другог светског рата, а не да би се „докопао дела власништва над Домом ВС“, како тврди Шутановац, који би требао да зна како је Дом ВС сачуван од приватизације, односно транзиције и преласка власништва у руке тајкуна. То је био основни циљ Клуба када је реч о власништву над Домом ВС, који треба да остане у власништву државе.

3) Клуб остварује сарадњу са низом других удружења грађана – невладиних организација, које делују на пољу одбране и безбедности. Такође сарађује са државним органима (министарство одбране, ВС, министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања), као и са међународним организацијама, изасланствима одбране при амбасадама страних земаља. Клуб је нудио сарадњу са изасланствима одбране Русије, САД и других западних земаља, Кине и земаља из окружења. Сарадњу је прихватило изасланство одбране Русије и НР Кине. Са тим изасланствима одбране Клуб сарађује искључиво у циљу остваривања својх програмских задатака у области одбране и безбедности у функцији јачања одбрамбених капацитета Србије. Са изасланством НР Кине Клуб остварује повремену сарадњу. Изасланства западних земаља су се оглушила о наш позив за сарадњом. Јасно је да до сарадње није могло доћи јер су ставови Клуба и ставови изасланстава из НАТО земаља посве различити када је реч о агресији НАТО на СРЈ и када је реч о атлантским интеграцијама Србије, односно очување и јачање статуса војне неутралности. Са руским изасланством одбране Клуб има добру и садржајну сарадњу. И поводом такве сарадње ИО Клуба је доносио одлуке о додели признања одређеним лицима.

4) Клуб се финансира из чланарине чланова Клуба која се плаћа на месечном нивоу. Поред тога Клуб као и друга удружења грађана учествује на конкурсима из области одбране и безбедности које расписује министраство одбране. У том смислу Клуб је финсијски у складу са законом подржан приликом штампања двотомне студије „Војска СРЈ у одбрамбеном рату 1999.“, као и приликом израде Спомен медаље.

5) Примедбе које је грађанин Шутановац изнео на рачун Спомен медаље и георгијевске ленте су злонамерне. Георгијевска лента јесте изворно руски симбол, али је попримио свеопште и светске размере, као симбол победе над фашизмом, као симбол храбрости, победе, и слободе. Данас се у преко 70 земаља света користи георгијевска лента. Увек је постојала и постоји злоупотреба симбола. Тачно је да су квислиншке руске снаге користиле  ту ленту, мислећи да чине храбра и херојска дела. Злоупотреба симбола не може довести до његовог укидања. Под симболом звезде петокраке почињена су велика јуначка дела, али и злодела, па се она данас ипак користи као симбол јунаштва, слободарства српског народа током антифашитичке борбе у Другом светком рату. Тај симбол је у неким земљама и забрањен. Да ли то значи да и ми треба да се одрекнемо тога симбома.

6) Поред редовних чланова Клуба у Клубу се налазе и почасни чланови међу којима су бивши председник Савезне владе СРЈ Момир Булатовић (сада покојни),  Министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић, бивши председник СУБНОР-а Миодраг Зечевић,  и руски генерал Леонид Ивашов. Кандидати за почасног члана били су  и  немачки генерал Шмелинг,  француски генерал Пјер Галоа и грчки капетан Маринос Ритсоудис,  али су пре тога преминули. Медаља Клуба ће бити додељена француском мајору Бинелу.

7) Клуб је члан Међународне федерације пензионисаних  официра и официра у резереви, која броји преко 30 земаља, међу којима су и неке чланице НАТО земаља, као и Изреал и Јордан.

Клуб је отворено удружење и спремно на сарадњу са свим добронамерним удружењима. Обрачун који  са Клубом жели грађанин Шутановац је изненађујућа ствар и нешто неочекивано, јер политичко оживљавање господина Шутановца није могуће у обрачуну са једном невладином организацијом. То ће ипак морати потражити у својој партији, у опозицији са партијама на власти. Наша партија је Србија, иако сваки члан Клуба по властитом избору може бити члан било које партије, али је партијско деловање у Клубу као таквом искључено.

ИЗВРШНИ ОДБОР