ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ПОЧЕТАК ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА У ЈУГОСЛАВИЈИ

 

 

Централна државна церемонија поводом обележавања Дана сећања на почетак Другог светског рата, одржана је 6. априла 2021.  у Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању на Новом гробљу у Београду. Поред полагања венаца и обраћања државних званичника, венци су положени и код споменика Страдалим пилотима у шестоаприлском бомбардовања на обали Дунава код хотела Југославија.

Ове године, на  захтев Клуба генерала и адмирала, Министарство за рад, запошљавање и социјална питања, уврстило је у државни протокол обележавање Дана сећања на почетак Другог светског рата.

У Алеји великана венац су положили чланови Извршног одбора генерали Вукајло Чађеновић и Видоје Живковић.

Код споменика Страдалим полотима венац су положили председник Извршног одбора Клуба генерал-мајор др Лука Кастратовић и секретар Клуба генерал-потпуковник др Винко Пандуровић.

Обраћајући се присутнима код споменика Страдалим пилотима, министар одбране Небојша Стефановић је истакао:

Данас обележавамо пуних осам деценија од једног од најтежих, најцрњих дана у историји наше престонице. Наочиглед мирно ускршње јутро тог 6. априла 1941. године претворило се у борбу за голи живот и дан када је, како описују Београђани из тог времена, Београд горео. Терористички чин фашистичке Немачке, у знак одмазде Адолфа Хитлера због војног пуча 27. марта, довео је до избијања Априлског рата и сукоба који су имали далекосежне последице. Наш народ и земља скупо су платили своје антифашистичко опредељење – подсећа министар Стефановић и додаје да је само првог дана рата Београд бомбардован четири пута, са 440 тона бомби.

Процењује се да је у Априлском рату погинуло око 4.000 људи, иако тачан број страдалих и рањених није било могуће утврдити, јер је велики број жртава остао затрпан под рушевинама, истакао је министар Стефановић, осврнувши се и на то да је под ударима бомби страдала Народна библиотека Србије и нестала непроцењива културна баштина нашег народа.

– Непријатељ је имао предност на свим пољима. Био је боље организован, искуснији у борби, са пет пута већим снагама. Али и тако надмоћан агресор наишао је на хероје одбране нашег неба. Шести ваздухопловни пук југословенског ратног ваздухопловства био је један од најупечатљивијих симбола одбране наше земље од фашистичке силе – рекао је Стефановић, подсећајући да је споменик на Земунском кеју подигнут у част 11-орице пилота – величанствених хероја који су, иако свесни да ће изгубити своје животе, без икаквог оклевања пружили отпор бројчано и борбено далеко надмоћнијем непријатељу у готово безнадежној борби.

Предаја за њих није била опција. Остале су забележене речи њиховог саборца Ђорђа Стојановића „Свако се за нешто роди, а ми смо се родили за пилоте – имали смо све потребно – одважност, борбеност, спретност и били смо витезови“. И били су – небески витезови који су неустрашиво јуришали и оборили више од 40 немачких бомбардера и ловаца – рекао је Стефановић.

Он је нагласио да снагу воље нашег народа нико и ништа није успео да сломи и да су људи, попут оних којима се данас одаје почаст, заслужни за то што српски народ и данас опстаје и што је наша земља налазила начина да се после бројних разарања увек изнова издигне из рушевина.“

Свечаном отварању изложбе  “Април ’41“ присуствовао је председник Скупштине Клуба генерал-потпуковник Миломир Миладиновић.