ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ-ПУКОВНИК АНДРИЈА РАШЕТА

У Београду је, 7.12.2021, преминуо генерал-пуковник у пензији, Андрија Рашета. Испраћај за кремацију биће на Новом гробљу у Београду, 10.12.2021, у 9.30. часова

smart

Генерал Рашета рођен је 1934. године у Доњем Лапцу у Хрватској.

Основну школу завршо је у родном месту и Апатину. Школу активних пешадијских официра завршио је 1953, Командно-штабну академију 1968, а Школу народне одбране 1975. године. Похађао је и завршио више курсева у ЈНА.

Обављао је разне дужности у роду пешадије и вршио све командатске и друге високе дужности од нивоа батаљона до армије и армијске области, био је и заменик начелника Генералштаба ЈНА.

Био је опуномоћеник ЈНА у разговорима са владама Словеније и Хрватске, за контакт са мисијом УН. Био је члан државне комисије СФРЈ и СРЈ за контакт са снагама УН, до пензионисања 1992. године.

У чин генерал-мајора унапређен је 1983, превремено у чин генерал-потпуковника 1988, а у чин генерал-пуковника 1991. године.

Одликован је Медаљом за војне заслуге, Орденом Народне армије са сребрном звездом, Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом народне армије са златном зветдом, Орденом браства и јединства са сребрним венцем и Медаљом УН.