ТРИДЕСЕТ ГОДИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


 

 

Република Српска је 09. јанура 2022. године обележила  тридесет година свога постојања. Форимирана је као држава српског народа у Босни и Херцеговини. Као држава у којој су сви грађани равноправни. Формирана је тек онда када су друга два народа Муслимани и Хрвати, супротно уставним одредбама Устава СР БиХ, преко својих политичких представника у Скупштини СР БиХ, прегласавањем српских посланика, ускратили српском народу равноправност у одлучивању о властитој судбини и о будућности БиХ.

Српски народ у БиХ, поштујући вековну борбу за слободу и државну самосталност, искористио је природно, неотуђиво и непреносиво право на самоопредељење, на основу којег, као и сваки слободан и суверен народ самостално је одлучио  о свом политичком и државном статусу и обезбедио свој  економски, социјални и културни развој.

Српски народ у СФРЈ, био je спреман  да се СФРЈ очува као реформисана држава у чији састав би ушле оне републике и они народи који то желе. Српски народ у БиХ је био спреман да очува БиХ у саставу Југославије, а у случају да то друга два народ у БиХ не желе, онда би српски народ искористио своје право на самоопредељење и живот у новој државној заједници са осталим републикама и народима који желе да живе заједно.

Формирање РС уследило је као изнуђен потез, као реакција на одлуке друга два народа, да БиХ преуреде мимо воље српског народа, користећи механизме мајоризације у Скупштини БиХ. У вези са овим подсетимо се да су муслимански и хрватски посланици у   Скупштиини БиХ у новћи 14/15,октобар 1991. г. без 72 српска посланика, на основу „Декларације о суверенитету БиХ“ коју је предложила СДА, прихватили „Меморандум“ (писмо о намерама) и „Платформу о положају БиХ у будућем уређењу југословенске заједнице“, супротно интересима српског народа (Скупштина БиХ, Платформа о положају БиХ у будућем устројству југословенске заједенице; Сарајево 15.10.1991. Као одговор на овакво противуставно деловање муслиманских и хрватских послника у Скупштини СР БиХ, 24. октобра 1991. г. конституисана је „Скупштина српског народа Босне и Херцеговине“ (Службени гласник српског народа у Босни и Херцеговини, бр.1, 15. јануар 1992. стр.1.).

Одлукама муслиманских и хрватских посланика у Скупштини БиХ, био је прекршен пропис и поступак о заштити равноправности народа у БиХ. Наиме тадашњим Уставом БиХ било је прописано да у Скупштини БиХ постоји Савет за питање остваривања равноправности народа и народности БиХ, у којем се одлуке доносе сагласношћу представника свих народа и народности. Ако најмање 20 посланика из редова једног народа сматра да се предложеним скупштинским актом нарушава равноправност, тај предлог је аутоматски морао да буде потврђен од стране Савета.

Ово значи да је БиХ конституисана као република три конститутивна народа, у којој се одлуке на највишем нивоу могу донети једино сагласношћу представника сва три народа. На овај начин су била у потпуности заштићена права свих народа и народности у БиХ.

Скупштина српског народа Босне и Херцеговине је 09.и 10.новембра, организовала  и спровела плебисцит  српског народа БиХ  о останку  у заједничкој држави Југославији, на коме се 98% изјаснило за останак у Југославији. Након плебисцита Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини је на заседању 21.новембра 1991. г.  донела одлуку о верифиокацији српских аутономних области (Службени гласник српског анрода у БиХ, бр.1, 15.01.1992. стр.8).

На подстицаје међународне заједнице муслимански и хрватски представници у Скупштини СР БиХ убрзали су активности  на организацији референдума о независности БиХ. На том треферендуму није учестовао српски народ. Подстакнути пре свега  одлуком Савета Европске заједнице  од 17. децембра 1991. г. да призна самосталност свих југословенских република које испуне одговарајуће услове. Један од тих услова је био и организација референдума.  Због тога је Скупштина српског народа у БиХ је 09.01.1992. прогласила „ Републику Српског народа  Босне и Херцеговине“. Устав Српске Републике Босне и Херцеговине усвојен је 28. Фебруара 1992. г.

РС је била једини гарант опстанка српског народа у БиХ. Формирана је у складу са правом народа на властито политичко организовање и самоопредељење без угрожавања права других народа у БиХ. Међутим, јединством народа и ВРС, она је мукотрпно брањена и одбрањена током рата у БиХ. Као таква била је оспоравана на унутрашњем плану у БиХ и на међународној сцени све до Дејтонског споразума и њене међународне верификације. Након потписивања Дејтонског споразума и конституисања БиХ, као нове државне творевине, или боље речено као државне заједнице два ентитета и три народа, почиње ерозија уставних надлежности РС и њено оспоравање као такве и јачање захтева за њено укидање. У таквим околностима РС се бори за своју уставну позицију дату Анексом IV Оквирног споразума за мир у БиХ  – Устава БиХ. На удару је и датум формирања РС, тј. њен Дан – Дан Републике Српске, њени симболи – Химна и Грб. Све то значи напад на основне слободе  и права постојања Срба на тлу БиХ. Уставни суд БиХ, оспорава Дан РС – 9.јануар и налаже да се он промени. Међутим српски народ у РС и у БиХ, не пристаје на властиту негацију и елиминацију, него истрајава на својим правима. Руководство РС и њене инситуције наставаљају да славе ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПКСЕ 9. ЈАНУАР. РС се упорно бори за одбрану својих уставних надлежности. Не подлеже уценама Високог представника у БиХ и западних сила. Руководство РС истрајава на одбрани Уства БиХ. Залаже се за дијалог, враћање одузетих надлежности, очување постојећих, и дијалог са свим странама у интересу мира и стабилнсоти у БиХ и у региону.

И ове године на 30-ту годишњицу РС у Бања Луци је организована је свечаност поводом Дана РС и то Свечана академија и Свечани дефиле представника Цивилног сектора и МУП РС. То је била прилика да се сви грађани у РС подсете на дане формирања и одбране РС. Прилика да се уруче признања најзаслужнијим појединцима и институцијама РС, који су дали највећи допринос њеном формирању и одбрани.

На свечаностима у Бања Луци били су присутни многи гости међу којима и скоро цела Влада Србије на челу са премијерком Аном Брнабић, Начелник ГШ ВС, амбасадор РФ, представник Амбасаде НР Кине, делегација француског парламента и други. Председник Републике Србије и Влада Србије и овај пут су снажно подржали РС, њену Дејтонску позицију, њену целовитост и право на уставом утврђене надлежности, као и целовитост и независност БиХ.

Међу званицама су били и генерали ВРС, од којих су многи и чланови Клуба генерала и адмирала Србије. У делегацији Клуба генерала и адмирала Србије били су генерали: Саво Сокановић, Винко Пандуревић, Душан Кукобат, Душан Ковачевић, Видосав Ковачевић, Марко Лугоња, Грујо Борић.

Председница РС је између осталих, одликовала и генерале ВРС, који су дали велики допринос одбрани РС и који су се током рата истакли својом одлучносшћу, храброшћу и који су пружили велики допроинос одбрани РС. Орденом Карађорђебе звезде  првог реда, за испољену личну храброст као и допринос у одбрани РС одликовцани су генерал-мајор Мићо Грубор и генерал-поптпуковник Петар Шкрбић. Одликовани генрали  су чланови Клуба генерала и адмирала Србије.

Клуб генерала и адмирала Србије пружа пуну подршку руководству РС у одбрани Уставних надлежности РС, и честита свим грађанима РС Дан РС – 9.јануар, са жељом да се убрзано развија и да гради мир, разумевање са свим народима и да у целости очува своје уставне надлежности и да функционише као демократско, економски развијено и социјално праведно друштво.

 

Др Винко Пандуревић