УВРЕДЉИВ ГОВОР НОВИНАРА МАРИЋА О ОФИЦИРИМА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

 
Поводом изјаве Миломира Марићана на „ ТВ Хепи“, 20. јануара  2022. године, у емисији „Добро јутро Србијо“, у којој је, између осталог, рекао да су:„официри примитивни људи, да у војску иду најглупљи, односно, ко нормалан иде у војску и да ко није низашта иде у војску!  Изражавамо нашу згроженост  и презир према таквој изјави, исту са гнушањем одбацујемо и сматрамо да је Марић својом изјавом увредио све припаднике Војске Србије, како пензионисане , тако и  професионалне припаднике Војске Србије и чланове њихових породица, Војску као институцију, као и већину грађана Србије који  Војску Србије и њене припаднике доживљавају као институцију од посебног значаја и угледа у друштву.

У вези са изјавом Миломира Марића, желимо да подсетимо јавност да су старешине Војске Србије за пријем у војне школе бирани по конкурсу између најуспешнијих ученика основних и средњих школа, физички способних и ментално стабилних личности. Школовање у војним школама је свеобухватно, садржајно и дуготрајно и представља континуирани процес током професионалне војне каријере припадника војске. Школовање официра војске траје свеукупно од 16 до 20 година.

Поред тога знатан број официра има академско звање магистра и доктора наука, из различитих  научних области. Појединци су и  данас професори на нашим престижним факултетима. Официри су часни, поштени људи и изнад свега велике патриоте, који се не везују за политичке партије. Зар се може рећи да су примитивни пилоти надзвучних авиона, падобранци, браниоци отаџбине, а доктори наука, професори? Зар је Милунка Савић била „примитивна“, или Љиљана Жикић-Карађорђевић, која је оставила децу и прикључила се нашој војсци у одбрани од агресије1999. године , и у тој борби дала свој живот. Оне су хероине какве се ретко рађају и заслужују да се устане када се о њима говори.

Миломир Марић својом говором,  вређа и достојанство наших славних војвода из Првог светског рата, команданата из НОР-а, као и све старешине који су се достојно супротставили далеко надмоћнијем непријатељу у агресији снага НАТО на нашу земљу 1999.године, али и родитеља чија су деца била или су сада припадници војске.

Од Миломира Марића захтевамо да повуче своју изјаву која је увредила све припаднике војске и да се јавно у емисији истог формата извини, како бившим, тако и садашњим припадницима, а посебно онима који су дали своје животе за одбрану наше отаџбине Србије.

ИЗВРШНИ ОДБОР