ПОМЕН ПИЛОТИМА ПОГИНУЛИМ У АПРИЛСКОМ РАТУ 1941

 

 

Уз високе војне почасти, полагањем венаца код споменика на Ушћу, одата је пошта погинулим пилотима 6. ловачког пука у Априлском рату 1941. године.
Венце су положили министар одбране Републике Србије, делегације Војске Србије и града Београда, Клуба генерала и адмирала Србије, СУБНОР-а, ветерана 63. падобранске бригаде, удружења пензионисаних летача и падобранаца као и бројна удружења грађана.

Испред Клуба цвеће су положили генерал-пуковник Спасоје Смиљанић, генерал-потпуковник Миломир Миладиновић, и генерал-мајор др Владимир Пејак.
Шестог априла 1941. године силе осовине су без објаве рата напале Краљевину Југославију. Том приликом је у току дана четири пута бомбардован Београд иако је био проглашен за отворени град. Напад су извела 234 немачка бомбардера уз пратњу 120 ловаца.
Агресору се супротставио 6. ловачки пук са 40 ловаца ЈКРВ као и 40 топова и 36 митраљеза ПВО.

У херојској ваздушној борби Југословенски ловци успели су да оборе 23 немачка авиона уз губитке од 18 оборених и оштећених авиона.
Противваздухопловна одбрана Београда је оборила 27 немачких авиона. У ваздушним борбама са многоструко надмоћнијим непријатељем херојски је погинуло 11 пилота 6. ловачког пука међу којима и командант пука као и командир 102. ескадриле.
Подвизи пилота 6. ловачког пука уз бројна херојства Југословенских пилота у 6. Априлском рату 1941. године остаће записана златним словима у историји југословенског и српског ваздухопловства.

Након полагања венаца, пристунима се пригодним говором обратио министар одбране РС др Небојиша Стефановић и свим присутнима се захвалио у учешћу у овој свечаности.