СВЕЧАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА СРБИЈЕ

Свечана седница Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије, одржана је 14.јуна 2022. године у свечаној сали Дома Војске Србије у Београду. Том скупу су присуствовали генерали и адмирали чланови Клуба и уважени гости и представници Војске Србије. Том приликом уручена су признања, медаље и захвалнице члановима, сарадницима и пријатељима Клуба. Свечану седницу Скупштине Клуба отворио је њен председник, генерал Миломир Миладиновић, који је поздрављајући присутне рекао:

Даме и господо, драги гости ,поштовани пријатељи и колеге,

Поздрављам вас још једном у име изабраних органа Клуба и своје лично и

желим вам добродошлицу и пријатан боравак у нашој средини.

Како je ово свечана седница нећу вас оптерећивати сувишним подацима о раду Клуба, уосталом и није прошло много времена од редовне скупштине, када смо анализирали рад и донели закључке за даље деловање. Иако је од тада релативно прошло мало времена, догодили су се значајни догађаји за које ценимо да

ће имати велики утицаја у наредном периоду. То су избори у нашој земљи и Специјална операција војске Руске Федерације у Украјини. Нећу о то да говорим, јер je велики број наших чланова учествовао у ТВ емисијама посвећеним тим догађајима и мислим доста успешно.

Иако je кратак период од последње скупштине доста тога смо покренули, па би у најкраћем желео да истакнем, најзначајније активности у протеклом периоду. -Покренули смо иницијативу за доделу признања-подизање споменика војнику Стојану Мирковићу, који je са херојем, мајором Тепићем погинуо у складишту муниције у Хрватској. Сматрамо да je његова одлука да остане са својим старешином равна одлуци мајора Тепића да складиште дигне у ваздух јер je могао да изађе из складишта и спасе млади живот. Заклетва коју је као војник дао, била је  јача од тога. Одлуку о томе доставили смо Министарству одбране, Министарству за рад запошљавање, борачку и социјалну политику и Скупштини града Београда.

-Покренули смо иницијативу према удружењима бивших припадника наше војске за заједнички и усаглашено делујемо, кад су у питању права и и потребе бивших припадника војске (запошљавање чланова породица, лечење,станови и пензије), јер нажалост нису сви војни пензионери чланови Удружења војних пензионера Србије.

-Покренули смо иницијативу и конкурисали код Министарства за рад запошљавање борачку и социјалну политику за доделу средстава ради израде Пројекта под називом, „Распад Југославије и страдање Српског народа“. Добили смо средства и у наредна четири месеца треба да завршимо рад. Формирана je комисија и отпочело се са радом.

-Kao што сам већ напоменуо, велики број наших чланова учествује доста успешно у ТВ емисијама у вези актуелних догађаја, што наилази на повољна реаговања јавности.

-Редовно учествујемо на обележавању значајних догађаја из историје Србије и ове године. Обележили смо годишњицу агресије НАТО на нашу земљу полагањем венаца на спомен обележја. У вези са тим, одајемо почаст нашим преминулим колегама, истина у овом периоду без комеморативних скупова због короне али пригодним обраћањем.

-Сарадња са Министарством одбране и Министарством за рад запошљавање и социјалну политику je уз обострано уважавање и захвални смо наведеним министарствима на разумевању и подршци.

-Одржавамо добру сарадњу у оквиру Међународне конференције генерала и официра у резерви и пензији и третирани смо као значајан фактор тог удружења.

-Имамо добре односе са делом изасланика страних армија у нашој земљи. Желимо да та сарадња буде са изасланицима свих армија, али неки постављају захтеве под којим условима би хтели да сарађујемо, na сарадња изостаје.

-Интензивно потенцирамо потребу одмрзавања служења војног рока где наилазимо на

разумевање већине медија и саговорника, што je чини се уродило плодом. Као што вам je познато и председник Србије господин Александар Вучић сагласан са том идејом

-У складу са одлуком скупштине отпочели смо дружење трећег четвртка у

месецу, што се показало као оправданим и потребним.

Драги гости, поштовани пријатељи и колеге!

Сматрамо да на достојанствен начин заступамо наше интересе и да Клуб поштује Статут и одлуке Скупштине, да смо нестраначко, струковно удружење и да својим деловањем можемо допринети угледу Клуба и користи Србије у целини.

Стојимо на располагању државним органима да пружимо помоћ у областима за које сматрају ту помоћ потребном.

Још једном се захваљујем на вашем присуству и желим вам пријатан боравак. Хвала на пажњи!

 

У наставку рада Свечане скупштине Клуба, додељена су признања заслужнима, о чему је одлуку Клуба прочитао председник његовог Извршног одбора, генерал др Лука Кастратовић.

 

Ha основу члана 8., 22,. и 26. Статута Клуба генерала и адмирала Србије и члана 2., 3.,7. и 8. Правилника о врстама признања и критеријумима за њихову доделу, a на предлог Извршног одбора Клуба, председник Скупштине Клуба генерала и адмирала Србије, донео je

ОДЛУКУ

о додели признања заслужним појединцима и организацијама:

Највише признање, Медаља српских генерала, Клуба генерала и адмирала Србије за остварене изванредне резултате у раду и афирмацији Клуба генерала и адмирала Србије у земљи и иностранству, додељује се:

МЕДАЉА СРПСКИХ ГЕНЕРАЛА

МАРКУ НЕГОВАНОВИЋУ, генерал-потпуковнику у пензији, АЛЕКСАНДРУ ЖИВКОВИЋУ, генерал-потпуковнику у пензији, МИРКУ МИЈОВИЋУ, генерал-мајору у пензији, ЉУБИСАВУ ТОДОРОВИЋУ, генерал-мајору у пензији и ЖАРКУ ЛАЗАРЕВИЋУ, бригадном генералу у пензији.

Kao знак посебног признања за изванредну сарадњу и допринос на афирмацији

Клуба генерала и адмирала Србије, прима се зa почасног члана Клуба генерала и адмирала Србије и додељује му се

ПОВЕЉА

Мр НИКОЛИ ШАИНОВИЋУ.

За остварене резултате у сарадњи са Клубом генерала и адмирала Србије и за допринос његовој афирмацији, додељује се

3АХВАЛНИЦА

  1. др РАДУ ПРЕЛЕВИЋУ, пуковнику;
  2. ДРАГАНУ МИЛКОВИЋУ, пуковнику;
  3. др МИХАИЛУ ЗОГОВИЋУ, пуковнику;
  4. ГОРАНУ ИКОНИЋУ, потпуковнику;
  5. ЗОРАНУ БОБАРУ, потпуковнику;
  6. РАДОСЛАВУ.ШКОРИЋУ, генерал-мајору у пензији;
  7. БОЖИДАРУ ПИЛЧЕВИЋУ, генерал-мајору у пензији;
  8. МИОДРАГУ КАПОРУ, држаном секретару
  9. ВЕСНИ ИВАНИШ, медицинској сестри ВМА
  10. СИМИ БАЈИЋУ, благајнику Клуба