УРУЧЕНА ИКОНА ХРАМУ ХРИСТОВА ВАСКРЕСЕЊА У МОСКВИ

 

 

Уз Решење Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд и консултацију са Државним органима  Р Србије и Српском Патријаршијом, председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије генерал–мајор у пензији др Лука Кастратовић, 16. јула 2022. године, на свечаној церемонији уручио је икону “САБОР СВЕТИХ  ЈАСЕНОВАЧКИХ НОВОМУЧЕНИКА“  Храму Христова Васкресења – Главном Храму  Оружаних снага руске Федерације.

Церемонију – протокол уручења иконе организова је председник МКО – Међународне Конференције генерала, адмирала и официра у резерви Александар Кањишин.

Уручењу иконе присуствовао је генерал-потпуковник Олег Веселков, начелник Управе за узајамне Главне војне политичке управе Оружаних снага Руске Федерације, и други званичници.

Икона је уручена после свечане литургије. Генерал Кастратовић, приликом уручења иконе пригодним ријечима се обратио учесницима литургије на чему се са нескривеним одушевљењем захвалио владика храма Александар.

После свечане церемоније домаћини су организовали обилазак свих здања комплекса Храма, као и Пут сећања, дуг 1418 корака, колико дана је је трајао Отаџбински рат, уз кратке податке за сваки дан рата, експонате и документарне филмове. Приказано је 35 милиона фотогрфија  13 са 18 см  учесника Отаџбинског рата и око 50 милиона фотографија  1 са 1 см.

На путу сјећања постављени су и пригони контејнери са земљом са готово свих гробова погинулих припадника Совјетске Армије у Другом светском рату на територији европских земаља. У прикупљању земље на територији Србије учествовали су и председници Скупштине и Извршног одбора Клуба о чему је дата информација на сајту Клуба.

Храм је освештен на 75-ту годишњицу Победе над фашизмом, 9. маја 2020. године, а икона тада није уручена због пандемије вируса-корона. За протекле две године Храм је обишло преко два милиона грађан.

У пригодној беседи по уручењу иконе владика Александар је истакао да ће икона бити изложена на почасном месту. Поред иконе Музеју Храма уручена је књига ЈАСЕНОВАЦ АУШВИЦ БАЛКАНА, која је такође изазвала велико интересовање.

За време посете Москви генерал Кастратовић уручио је Јубиларне медаље Клуба председнику МКО Александру Кањшину и генералном секретару МКО Анатолију Кумахову, ка и Сергеју Бабурину, учеснику Међународне конференције 22. и 23. марта 2019. године у Београду.

 

Информација о предаји иконе објављена је на телевизији, у штампаним медијима, као иа на сајту  Ми нистарства Одбране  Р Федерације.