ОБЕЛЕЖЕНА 31. ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ МАЈОРА МИЛАНА ТЕПИЋА

 

Државну делегацију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 31. годишњице од смрти Народног хероја мајора Милана Тепића предводио је министар одбране Небојша Стефановић, који се присутнима обратио пригодним речима.

Поред породице венце су положили представници Генералштаба Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Удружење 6. личке дивизије, Удружење ратова 1990-их, као и колеге и пријатељи.

Испред Клуба генерала и адмирала Србије венац су положили генерали Лука Кастратовић, председник Извршног одбора Клуба, Владимир Пејак, руководилац Секције за традиције и пуковник Драгомир Крстовић, члан Извршног одбора Клуба.

Маја 1991. године, у време првих оружаних сукоба у Хрватској, мајор Тепић премештен је у гарнизон у Бјеловару, где је била смештена 265. моторизована бригада. Почетком септембра, нашао се у војном складишту „Барутана” у шуми Беденик, у близини Бјеловара, ради организовања његове одбране. Након блокаде бјеловарске касарне и других војних објеката, као и серије мањих инцидената, овде га је 29. септембра 1991. затекао напад на бјеловарски гарнизон од стране припадника Збора народне гарде.

Видевши да се налази у тешкој ситуацији, а не желећи да складиште муниције преда хрватским сепаратистима, Тепић је одлучио да већ раније минирано складиште дигне у ваздух, што је и учинио око 10:40 часова истог дана. Јака експлозија која је потресла цели Бјеловар, усмртила је и десетак припадника „зенги” који су се у току опсаде приближили огради складишта. Непосредно пре Тепића, погинуо је војник ЈНА Стојадин Мирковић, који је одбио његово наређење да напусти складиште и наставио да из војног транспортера дејствује по непријатељу.

За јуначки подвиг приликом дизања у ваздух складишта наоружања, када је свесно жртвовао свој живот, Председништво СФРЈ га је 19. новембра 1991. одликовалоОрденом народног хероја, што га чини последњим народним херојем Југославије.