ОБЕЛЕЖЕН 20. ОКТОБАР – ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА 1944. ГОДИНЕ

 

 

Ослобођење Београда у Другом светском рату 20. октобра обележено је уз државне почасти полагањем венаца на Спомен-гробљу “Вечна ватра“ и Споменик Црвеноармејцу.

Државну церемонију обележавања Дана ослобођења Београда, предводила је министарка Дарија Кисић, а венце су положили министар спољних послова Никола Селаковић, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, представници дипломатског кора, међу којима  Русије Александар Боцан-Хараченко, представници СУБНОР и бројна удружења и грађани.

 

Испред Клуба генерала и адмирала Србије венац су положили генерали др Лука Кастратовић председник Извршног већа Клуба, Вукајло Чађеновић, заменик председника Извршног већа и Владимир Пејак руководилац Секције за традиције.

Венац је положен и на Споменик погинулим руским ветеранима на Авали.

Београдска операција (или Београдска офанзива) представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану  у Другом светском рату. Операција је трајала од 12. до 20. октобра 1944. године и представљала је део опсежног оперативног плана Трећег украјинског фронта Црвене армије и Прве армијске групе НОВ и ПОЈ, надовезујући се без застоја на операције у источној Србији и настављајући се гоњењем непријатеља кроз Срем. Здружене јединице НОВ и ПОЈ и Црвене армије нанеле су у овој операцији немачкој Групи армија Србија тежак пораз, ослободиле Београд, главни град Југославије и велики део Србије.