ОБЕЛЕЖЕН ДАН БРАНИЛАЦА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

 

Полагањем венaца, 23. фебруара, на Спомен-гробљу Ослободилаца Београда, на Централном обележју, Вечној ватри, Споменику црвеноармејцу, Костурници из Првог светског рата и Споменику погинулим руским ветеранима на Авали, обележен је руски државни празник Дан бранилаца Отаџбине.

Испред Клуба генерала и адмирала Србије венaц и цвеће положили су председник Извршног одбора генерал-мајор др Лука Кастратовић и руководилац Секције за неговање традиција генерал-мајор Владимир Пејак.

Дан бранилаца отаџбине један је од највећих руских празника, а под овим именом се слави од 1993. године. За време Совјетског Савеза то је био Дан Црвене армије и флоте, а након разбијања СССР-а, наставило се са обележавањем у Русији и неким републикама Совјетског Савеза.

Званични Дан Црвене армије. 23. фебруар 1918.године, означава дан првог масовног регрутовања у Црвену армију у Петрограду и Москви и прву акцију против армије Немачкe. Дан бранилаца отаџбине Руске Федерације  за Русе је симбол историје државе, јединства народа и армије, славе и патриотизма руске војске.Овај дан у Русији се слави од 1922. године, као дан оснивања Црвене Армије.

На овај дан се одаје почаст војницима, ветеранима армије и морнарице, авганистанским ветеранима, погинулим војницима и породицама оних који су били или су још увек у војним редовима. Поред Русије овај дан се слави у Белорусији и Киргизији.

У готово свим градовима широм Русије организују се параде, шетње, концерти, изложбе фотографија, оружја и војне технике, а слави се и у касарнама. Приређују се тематске књижевне вечери и позоришне представе, као и многе друге свечаности.

Слави се уз ватромете, а у Москви се у част празника сваке године изводи и почасна паљба.

Такође, полажу се венци на спомен-плоче погинулих војника у Другом  светском рату. Према традицији, руски председник Владимир Путин полаже венац на Гроб незнаном јунаку, уз зидине Кремља.