ОБЕЛЕЖЕН ДАН АГРЕСИЈЕ НАТО НА СРЈ – СРБИЈУ

 

Дан агресије НАТО на СРЈ 1999. године обележен је полагањем цвећа и венаца на Ташмајдану и на Ушћу 24.03.2023.

Представници државних органа, амбасадори пријатељских земаља, друштвених организација и појединци положили су цвеће код споменика Деци – жртвама агресије НАТО у Парку Ташмајдан и код споменика свим жртвама агресије НАТО ,,Вечна ватра” у Парку пријатељства, на Новом Београду.
Венце је на оба споменика положио је државни секретар Министарства унутрашњих послова др Данило Стевандић.

Венце су положили и амбасадори пријатељских земаља: амбасадор Белорусије Валериј Бриљов, амбасадор Русије Федерације Александар Боцан-Харченко, амбасадор Боливарске Републике Венецуеле Димас Хесус Алваренда Гера, амбасадор Кубе Леиде Ернесто Родригез Ернандез.

Што се тиче друштвених организација, венце су положиле делегације Клуба генерала и адмирала Србије,  Београдског форума за свет равноправних, Удружења „Фонд дијаспора за матицу“, Друштва српских домаћина, студентске организације Правног факултета и Факултета политичких наука, извиђачке организације Новог Београда, Социјалистичка партија Србије и друге политичке странке и покрети.
У име  Клуба генерала и адмирала Србије Полагање цвећа на Ташмајдану и на Ушћу положила је делегација на челу са генералом Миломиром Миладиновићем. У име Београдског форума за свет равноправних цвеће је положила делегација на челу са председником Форума Живадином Јовановићем. У име СУБНОР-а Србије, делегацију је предводио председник организације, генерал Видосав Ковачевић. У име Друштва српских домаћина, проф. др Миладин Шеварлић. У име српске дијаспоре, Удружења „Фонд дијаспора за матицу“ и Фондације за стипендирање талената из математике и техничких наука „Сања Миленковић“, венце су положили др Љиљана Вернер из Хановера, др Мирко Луковић, српски научник из Швајцарске и Слободан Аћимовић.

Код Споменика свим жртвама агресије НАТО, након полагања цвећа, великом броју присутних грађана и делегација обратио се ранији председник Владе Републике Србије и ранији потпредседник Савезне владе СРЈ, господин Никола Шаиновић.

Ово је било подсећање на жртве пале током агресије НАТО, од којих је три четвртине цивила и 78-оро деце од једне и по године, колико је имала Милица Ракић из Батајнице, до 18 година колико је имала млада српска математичарка Сања Миленковић из Варварина.

Ове године на овим манифестацијама било је далеко веће присуство грађана и омладине.