ОБЕЛЕЖЕНА 78. ГОДИШЊИЦА ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

Свечаном државном церемонијом 12. априла 2023. године обележена је 78. годишњица пробоја сремског фронта – једног од најтежих, али и најславнијих бојишта у НОБ-и за ослобођење Југославије у Другом светском рату.

Полагањем венаца пошту су одали:

председник општине Шид Зоран Семеновић

министар за рад, социјална и борачка питања Никола Селаковић

изасланик министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске

представници МО и ВС

потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић, организације СУБНОР-а, ОШ “Сремски фронт“ из Шида, као и десетине удружења, грађани и потомци палих бораца из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне горе.

Испред Клуба генерала и адмирала Србије сузу су положили генерали Лука Кастратовић, Владимир Пејак, Вукајло Чаженовић и  Радослав Шкорић.

Спомен-парк „сремски фронт“ је знаменито место од изузетног значаја у Србији код села Адашевци у оквиру Општине Шид. На датом простору током ратних 1944-45. образован је Сремски фронт, највећа фронтовска операција на тлу Југославије у Другом светском рату.

Аутор постојећег комплекса је архитекта Мирослав Крстоношић чији рад је добијен путем конкурса чији председник је био професор архитекта Богдан Богдановић. Након конкурса изабрани су и коаутори, за ентеријер је био задужен вајар Јован Солдатовић, за пејзажно уређење проф др Милан Сапунџић. Сви релевантни подаци о самој градњи комплекса се налазе у књизи „Сремски фронт од битке до споменика.

Данашњи спомен-парк налази се јужно од Шида, на око 5 km југозападно од села Адашеваца, чијем атару припада. Дати простор се налази на левој обали реке Босут, а непосредно северно од Ауто-пута Београд-Згреб, на 106-ом километру од Београда, са ког је једино доступан. Уз сам спомен-парк налази се и прва наплатна рампа у Србији после уласУочи завршних операција Југословенске армије за коначно ослобођење земље од фашиста Немци су, у циљу повлачења својих снага са југа Балкана, предузели стварање великог фронта у западном делу Срема, који је по томе и назван. Ратне операције на Сремском фронту су трајале 21. октобра 1944. до 13. априла 1945. године. Као њихов крај означено је ослобађање Западног Срема и Винковаца.

“.