ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ-МАЈОР ДУШАН СТНИЖАН

Душан Станижан, генерал-мајор у пензији, преминуо је 27.априла 2023. гпдине. На гробљу Лешће, у суботу 29.априла, опело ће бити у 12.30, а сахрана у 13.30. часова.

 Генерал Станижан је рођен 1946. године у селу Сефкерин у општини Опово. Грађевинску техничку школу завршио је 1966. године у Београду. Војну академију Копнене војске смер инжињерија 1970, командно штабну школу тактике Копнене војске и Школу националне одбране 1995. године.

У чин генерал-мајора произведен је ванредно 1999. године.

Обављао је све основне дужности у роду инжињерије. Био је наставник у командно штабној школи КоВ, начелник инжињерије у Команди Ужичког корпуса, начелник Одсека за обуку и правила у одељењу инжињерије, Одсека за оперативне послове, па начелник Управе инжињерије ГШ Војске Југославије и начелник Катедре стратегије ВА Војске Југослвије.

Пензионисан је 2002. године.

Одликован је Медаљом за војне заслуге, Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са златном звездом и Орденом витешког мача 1 степена.

Добитник је захвалница за допринос изградњи објеката инфраструктуре, посебно мостова, од скупштина општина и месних заједница Лесковца, Власотинца, Владичиног Хана, Прокупља, Куршумлије, Косовске Каменице, Предејана, Свођа и других.