ОБЕЛЕЖЕН 9. МАЈ ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМ

 

 Поводом Дана победе над фашизмом, 9. маја, на Спомен-комплекс гробља ослободилаца Београда положени су венци уз највише војне и државне почасти.

Венце су положили министар за рад, запошљавање,борачку и социјалну заштиту Никола Селаковић, представници СУБНОР-а Србије, МО , ГШ ВС, амбасада пријатељских земаља, бројних удружења и многобројни грађани.

Цвеће су положили и на Споменик вечна ватра на којем пише: „Нико није заборављен, ништа није заборављено“, као и на Споменик црвеноармејцу у истом спомен-комплексу.

Такође, цвеће је положено и на споменик руским ветеранима, погинулим у авионској несрећи на Авали.

Испред Клуба генерала и адмирала Србије цвеће су положили генерали др Лука Кастратовић, председник Извршног одбора, Вукајло Чађеновић, заменик председника Извршног одбора и Владимир Пејак, руководилац секције за традиције.

Дан победе над фашизмом је дан када је Нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. Слави се 9. маја, иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније безусловном капитулацијом царског Јапана после трагичне употребе атомске бомбе у Хирошими и Нагасакију.

Наиме 9. маја 1945. (по московском времену) године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.[1]

Почев од тада, овај дан се свечано обележава у великом броју земаља света, и то у Русији, Јерменији, Азербејџану, Белорусији, Грузији, Казахстану, Киргистану, Молдавији, Таџикистану, Туркменистану, Украјини, Узбекистану и Израелу од 2000. Највећа парада одржава се сваке године 9. маја у Москви, са великим мимоходом више родова војске и прелета авијације. На тој паради се сваки пут покажу и последња постигнућа руске технологије али и опрема из Другог светског рата.