ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ-ПОТПУКОВНИК МАРКО НЕГОВАНОВИЋ

У Београду је 2.новембра ове године, преминуо генерал-потпуковник Марко Неговановић. Генерал Неговановић биће сахрањен 7.новембра у 14.часова на Новом гробљу у Београду у Алеји заслужних грађана.

 

Генерал Неговановић је рођен 1935.године у селу Остра, општина Чачак.

Основну школу и гимназију завршио је у родном селу и у Чачку. Школу за активне артиљеријске официре завршио је у Загребу, 1953.године. Ту је због постигнутог успеха добио почасно звање Титовог питомца.

Поред осталог, завршио је Политичку школу ЈНА 1962, а Високу школу политичких наука 1965.године у Београду. Командно-штабну академију Копнене војске завршио је 1973, Школу народне одбране 1977, а Школу општенародне одбране 1989.године.

У чин генерал-потпуковника произведен је 1989.године. Пензионисан је 1992.године.

Обављао је низ основних и виших дужности. Поред осталог, био је начелник Политичке управе ССНО, те начелник Управе безбедности ССНО. Био је помоћник савезног секретара за народну одбрану за политичко-правни сектор, те министар одбране у Влади Републике Србије.

Одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звездом, Орденом народне армије са златном звездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом братсва и јединства са сребрним венцем и Орденом рада са црвеном заставом.