ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА – 4. ДЕЦЕМБАР

 

У командама, јединицама и установама Војске Србије 4. децембра 2023. године,  комеморативним свечаностима обележен је Дан војних ветерана — 4. децембар, у знак захвалности и поштовања за бесмртна дела бораца који су се борили за слободу отаџбине.

У “Конгресној сали“ Дома Гарде (касарна Топшидер) одржана је Свечана академија уз пригодни културно-уметнички програм саподсећањем на ратове од Првог Балканског рата до агресије НАТО.

На свечаној академији присутнима се пригодним говором обратио министар одбрана господин Милош Вучевић.

 За дан војних ветерана одређен је 4. децембар када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату између  савезника Србије, Црне Горе, Грчке и Бугарске, са једне стране, и Османлијске царевине, као поражене, са друге стране.

.

Крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско-турским ратовима и српско-бугарском рату, Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату и Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату, цвеће су положили генерали Миломир Миладиновић и Владимир Пејак.

Испред Клуба генерала и адмирала Србије венце на Споменик народном хероју мајору Тепићу  и Споменик Јунацима са Кошара  положили су генерал др Лука Кастратовић и пуковник Драгомир Крстовић.