22-23. марта 2024. године

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ 1999 – 2024.

БЕОГРАДСКА ДЕКЛАРАЦИЈА

Ми, учесници Међународне конференције одржане у Београду 22-23. марта 2024. године поводом 25. годишњнице оружане агресије НАТО против СРЈ (Србије и Црне Горе) са темом „Од агресије до новог праведног поретка“, окупљени из свих делова света изјављујемо:

Осуђујемо агресију НАТО против СРЈ (Србија и ЦГ) 1999. године, илегалан, освајачки и злочиначки рат против суверене, мирољубиве европске земље, предузет без одобрења Савета безбедности УН, уз најгрубље кршење Повеље Уједињених нација, Завршног документа ОЕБС-а из Хелсинкија (1975) и основних принципа међународног права.

Агресија НАТО на Србију (СРЈ), као акт најгрубљег кршења основних принципа међународног права, не може се ничим правдати, нити одговорност агресора умањивати.

Агресија је извршена под лажним изговорима и одговорност НАТО не може се ничим умањити.

То није био ,,мали косовски рат”, нити ,,хуманитарна интервенција“, већ рат са геополитичким циљевима, за дуготрајно распоређивање НАТО трупа на Балкану, успостављање преседна за нове агресије, у оквиру стратегије ширења на Исток и успостављања глобалне доминације.

Агресија НАТО на Србију (СР Југославију) била је истовремено директан напад на систем мира и безбедности у Европи и свету, успостављен на резултатима Другог светског рата.

Сматрамо да политика експанзије НАТО која почиње са падом Берлинског зида представља извор опасности по мир у Европи и свету, узрок текућих конфликата и криза и да је треба зауставити.

Балкан је данас нестабилнији, Европа је подељена и подређена. Напад на Србију био је први рат на тлу Европе након 2. светског рата, који је убрзао експанзију да је означио почетак експанзије САД и „Западних савезника“ на Исток.

Изражавамо пијетет и почасти припадницима војске и полиције, који су дали своје животе у одбрани земље од агресије, као и бројним цивилним жртвама, укључујући децу, старе и изнемогле, страдале током 78-дневне агресије НАТО. У агресији је страдало око 4.000 људи, (међу којима 79 малолетне деце), док је око 10.000 људи рањено.

Директна материјална штета за уништење и оштећење инфраструктуве, саобраћајница, мостова, енергетских постројења, индустријских објеката и многих других цивилних циљева износила је 100  милијарди америчких долара. Наглашено је да су НАТО и земаље чланице, учеснице у агресији, у обавези да Србији надокнаде причињену ратну штету.

НАТО је користио муницију са осиромашеним уранијумом, графитних и касетних бомби, и других запаљивих и отровних убојитих средстава, довели до вискоког степена дуготрајне загађености животне средине и масовног угрожавања здравља грађана Србије. Учесници конференције пледирају да се обнови рад посебних тела Народне скупштине и Владе Србије за утврђивање последица НАТО агресије на здравље грађана и животну средину и да се ратни злочини против цивила и за непоштовање ратних конвенција процесуирају и санкционишу.

Учесници Конференције изразили су снажну подршку и солидарност са напорима Србије у отклањању тешких последица агресије и настојањима да не дозволи да се оружана агресија НАТО настави другим средствима. Пружена је подршка напорима Србије за очување њеног суверенитета и територијалног интегритета, као и за решавање будућег статуса Косова и Метохије, у складу са међународним правом и Резолуцијом Савета безбедности УН 1244. Осуђена је политика уцена, притисака и свих једностраних корака.

Учесници Конференције су оценили да свет пролази кроз период растућег неповерења, тензија и претњи новим интервенцијама и сукобима. Корени тога леже у агресивности НАТО и отуђених центара моћи, чијим интересима одговара кршење основних принципа  међународног права, ескалација претњи нова трка у наоружавању. Осуђене су методе злоупотребе међународних институција као што су: Уједињене нације, ОЕБС, УНЕСКО, СТО, СЗО и друге, са захтевом за њихов развој и јачање, а не корумпирање, инструментализацију, руинирање и заобилажење.

Политика доминације, заснована на војној сили, карактеристична за униполарни светски поредак и неприхватљива, јер је заснована на привилегијама и самопроглашеној изузетности. Мултиполарии свет искључује доминацију и отвара простор за демократизацију међународних односа и равноправну сарадњу свих држава.

Упућујемо апел свим мирољубивим снагама у свету да удруже снаге у борби за поштовање међународног права заснованог на Повељи УН, за јачање улоге Уједињених нација и других универзалних међународних организација.

Јединствени смо у захтеву да се нова трка у наоружавању и кршење међународних споразума из те области, морају хитно зауставити, а средства из војних буџета преусмерити за економски развој, подизање квалитета живота грађана и отклањање застрашујућих развојних и социјалних диспропорција.

Изражавамо дубоку забринутост због актуелних војних сукоба у свету, пораста тензија, звецкања оружјем и претњи нуклеарним ратом.

Тражимо хитан престанак наоружавања страна у сукобу, потпиривање рарта и политика претеи у међународним односима. као и поштовање постојећег споразума и обнова преговора о прекиду трке у наоружавању, посебно нуклеарног.

Тражимо потпуно повлачење америчког тактичког нуклеарног оружија и постројења ракетне одбране из Европе, који погоршавају безбедност на Европском континенту.

Униполарни поредак, заснован на стратегији хегемонизма и глобалне доминације и уз НАТО као инструмент силе.

За мир, стабилност, демократију и инклузивни развој неопходне су корените промене у светским односима, поштовање суверене равноправности, немешање у послове другх држава, мултилатерализам, уважавање заједничких интереса и искључивање сваког егоизма, протекционизма и привилегија.

Политика конфронтације, интервенционизма и мешања у унутрашње ствари, коју подстичу војно-индустријски комплекс и крупни финансијски капитал, морају уступити место дијалогу, партнерству, поштовању основних норми међународног права и међународног поретка.

Залажемо се за мирно политичко решавање свих међународних проблема, уз отклањање узрока, поштовање принципа међународног права, повеље УН и одлука Савета безбедности УН.

Подржавамо све конструктивне иницијативе које су усмерене за брзо окончање текућих сукоба уз вођење рачуна о њиховим правим узроцима и поштовање Међународног права и постојећих одлука Светске организације.

Осуђујемо масовно убијање грађана Палестине у Појасу Газе и захтевамо прекид напада и преговоре за мирно решење на основу одлука Савета Безбедности, признање постојања Палестинске државе и окончање окупације Палестинских територија.
Уверени смо да се Украјинска криза може решити уз отклањање њених узрока и гаранције једнаке безбедности свих држава Европе.

Политика доминације, хегемонизма и експанзије мора се зауставити!