Жак Огар почасни члан Клуба генерала и адмирала Србије

Одлуком скупштине Клуба генерала и адмирала Србије, која је одржана 28.марта 2024.г, француски пуковник Жак Огар примљен је за почасног члана Клуба.
Пуковник Жак Огар, припадник специјалних јединица француске војске и командант француског контигента мировних снага на Косову и Метохији, потомак је славне војничке породице (деда-солунац и отац су били генерали). Свој задатак извршавао је савесно и одговорно као војник, али је водио рачуна и о људском достојанству обуздавајући агресивне шиптарске терористе у насртају на Србе, њихову имовину и српске манастире. Поштовао је војничку субординацију, али је поједина наређења одбијао и проблеме решавао у складу са процењеном ситуацијом у оквиру своје зоне одговорности, због чега није наставио генералски породични низ деде и оца и није унапређен у чин генерала.
Својом активношћу сачувао је српски манастир Девич од насртаја шиптарских терориста и није дозволио припадницима британских мировних снага да превозе шиптарске терористе кроз његову зону одговорности. Написао је књигу „Европа је умрла у Приштини“.Следио је упутства свога деде солунца и ширио је пријатељство са Србима, као што је било пријатељство војника Срба и Француза у Првом светском рату на Солунском фронту.
Учесник је међународних конференција које су одржане поводом 20.-те годишњице 2019.г и 25.-те годишњице 2024.г агресије НАТО-а на нашу земљу,на којима је осудио агресију и одао признање нашој војсци и народу на супротстављању агресији.
У знак захвалности Извршни одбор Клуба генерала и адмирала Србије доделио му је највише признање Медаљу „Српски генерал- цар Душан Силни“, која му је уручена за време међународне конференције поводом 25.те годишњице агресије НАТО-а на нашу земљу.
Плакету почасног члана пуковнику Огару уручио је председник Клуба генерал-мајор у пензији др Лука Кастратовић, на свечаности која је одржана у Руском дому приликом презентације „Краљ Александар Карађорђевић“, ауторке др Јелене Бондареве.

Миломир Миладиновић