Цар Душан Силни – наш најјачи и најдубљи корен

                         

На позив министра за рад, запошљавање и борачка питања Николе Селаковића, делегација Клуба генерала и адмирала Србије, на челу са генерал-мајором  др Луком Кастратовићем, узела је учешће у обележавању 16. априла, дана када се давне 1346. године, српски Краљ Стефан Урош IV Душан Немањић крунисао у Скопљу за Цара Срба, Грка и Арбанаса.

Осим представника Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и представника Министарства одбране, у обележавању су учествовали представници Министарства правде и Генералштаба Војске Србије.

Помен и парастос су обављени кратко и достојанствено по црквеном и државном протоколу. Учешће у овом узвишеном и достојанственом чину узели су многи црквени и државни великодостојници. У име Његове светости патријарха српског господина Портфирија, чинодејствовао је преосвећени владика липљански Доситеј уз саслужење свештенства Цркве Светог Евангелисте и Апостола Марка.

У име председника Републике Србије, венац је положио министар Селаковић, а у име Владе Србије венац је положила министарка правде. Венце су положиле и  многе борачке организације из Србије, Црне Горе и Републике Српске, које су узеле учешће у обележавању овог значајног датума.

У кратком и надахнутом говору, министар Селаковић се осврнуо на особину нашег народа да често и лако заборавља велике људе који су својим делом задужили сва будућа покољења. У време када многи у свету покушавају да нас изопште и истребе, овај помен представља враћање нашим давним и чврстим коренима. Цар Душан Силни је наш најдубљи и најјачи корен, какав мало који народ у окружењу и шире има. Подсећајући на време у коме је српска држава била велико и уређено царство, министар је нагласио да је тадашња држава, осим витештва и јунаштва, јаке и непобедиве војске имала и јаку привреду.

Кроз чувени Душанов Законик, Цар Душан Силни је први у свету увео појам правне државе.

Зато, име Цара Душана и његово дело морамо непрекидно промовисати, како би себе подсетили, а другима показали ко смо и од кога потичемо. У том циљу Српска Православна Црква ће     16.април унети у Календар значајних датума и сваке године молитвено обележавати тај дан, а прва новосаграђена школа у Србији носиће име Цар Душан.

Клуб генерала и адмирала Србије са поносом истиче да је већ у првим годинама свога деловања, међу одличја која додељује  истакнутим појединцима и Удружењима уврстио медаљу Цар Душан Силни.