Сећање на великог команданта

01.06.2024. године, у 11.00 часова на гробљу у малом Црљену, делегација Команде РВ и ПВО, Гарнизона Пожаревац, Клуба Генерала и адмирала Србије, локалне заједнице, удружења и појединци, бројни поштоваоци, посетили су споменик генерал-пуковника Љубише Величковића.

Делегацију Клуба генерала и адмирала чинили су:

-Љубомир Бајић, генерал-мајор, (пилот)

-Милош Ђошан, генерал-мајор, заменик председника Клуба, чије утиске преносимо у скраћеној верзији:

-Наш народ каже: према свецу и тропар. Тако би у најкраћем, могли описати данашњи двадесетпетогодишњи помен великом команданту, изврсном пилоту, храбром и одлучном човеку, бескомпромисном борцу за своју земљу, за коју је положио живот.

Након полагања венаца, у присуству најуже породице, изведен је кратак културно уметнички програм, примерен тренутку и лику великог човека. Надахнута патриотизмом, који је нашем команданту целог живота био звезда водиља, Шантићева песма „Ми знамо судбу,“ коју је импресивно одрецитовала млада уметница, потврдила је све његове речи и дела. Програм је увеличао драмски уметник Лепомир Ивковић.

Некадашњи командант РВ и ПВО, генерал-пуковник Љубиша Величковић, храбро је погинуо, касно ноћу 01.06. 1999. у месту Омољица, недалеко од Панчева на ватреном полажају ракетног дивизиона из састава херојске 250. Ракетне бригаде ПВО. Погинуо је, попут Лазара, међу својим борцима, на бојном пољу.
Храбро је живео, храбро је и погинуо.

Са његовог скромног споменика, и сада, након двадесет и пет година, посматра нас генерал у униформи, војник и пилот. Као некада, сањарски загледан у звезде са којим се дружио толике године и спреман да нам поново изда кратко и јасно наређење у коме је отаџбина у првом плану, а основна порука и задатак да се отаџбина брани и у најтежим условима. Личним примером показао је да за отаџбину вреди дати живот.

Вечна му слава и хвала!

МЂ