ЗГРАДЕ ГЕНЕРАЛШТАБА САЧУВАТИ КАО СПОМЕНИК КУЛТУРЕ

Клуб генерала и адмирала Србије позвао је Владу да преиспита одлуку о продаји зграда Генерелштаба које су тешко оштећене током НАТО агресије 1999. године.

Зграде Генералштаба и Министарства одбране изграђене су 1955/56.године према пројекту архитекте Николе Добровића. Као значајно остварење послератне српске и југословенске архитектуре, заштићене су као непокретно културно добро. Влада Србије их је 2005.године прогласила спомеником културе. Прописаним мерама заштите утврђена је обавеза очувања њиховог аутентичног изгледа, зашта се данас залаже и стручна јавност у Србији, као и велики број удружења пензионисаних војних лица.

Клуб генерала и адмирала Србије је од почетка расправе о судбини ових зграда заступао мишљење да се комплекс конзервира као споменик који подсећа на злодела НАТО агресора, или ако надлежни органи одлуче да се зграде реновирају као заштићени споменик културе, да и даље остану у надлежности Војске Србије.

Продаја објекта ономе ко га је срушио, проблематична је и са моралне стране јер понижава све припаднике Војске Србије. О нама као народу послала би се веома лоша слика, поготово што се на нашу земљу континуирано врши притисак и што моћници хоће да прогласе да смо вршили геноцид.

Такође треба узети у обзир и безбедносни аспект. Не би било добро да се локација намени за хотел и сл. јер су у окружењу зграде државних институција. Присуство гостију, посебно страних туриста, олакшало би приступ лица са лошим намерам.