Достојно одата пошта херојима са Кошара

У име Председника Републике Србије венац је положио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић. Уследило је полагање венаца Министарства одбране и ратних команданата јединица које су учествовале у бици на Кошарама. Венце су положила бројна патриотска удружења, ветеранске организације и чланови породица погинулих у бици на Кошарама. 

Током кратког и надахнутог говора министра за рад, запошљавање социјална и борачка питања, истакнут је значај битке на Кошарама и њен утицај на будуће догађаје. Не умањујући значај других борби, битке на Кошарама и на Паштрику, представљају симбол отпора наше војске дејствима надмоћнијег агресора на земљи и у ваздуху. 

У име Клуба генерала и адмирала, венац је положио генерал-мајор Милош Ђошан, ратни командант 52.арбр ПВО и заменик председника Клуба генерала и адмирала. У делегацији Клуба генерала и адмирала Србије били су и генерал-потпуковник Јован Милановић и генерал-мајор Драган Живановић, ратни командант херојске 125. мтбр. 

Изузетно добро организована церемонија одавања поште херојима са Кошара, под непосредним руководством државног секретара др Зорана Антића, оставило је повољан утисак на све присутне.

Одавање поште Херојима са Кошара, настављено је кроз Свечану академију истог дана у 18.00 часова у Дворани МТС. Свечану академију увеличао је веома успео сценски приказ са песмама о Кошарама и рециталима познатих глумаца. Због надахнутог говора пуковника Душка Шљиванчанина, ратног команданта 53. Граничног батаљона и емотивног излагања Синди Иванковић, дипломираног историчара, кћерке покојног капетана прве класе Крунослава Иванковића из 125. моторизоване бригаде, који је погинуо на Кошарама, засузиле  су очи свих присутних у сали. Премијер владе Србије, господин Милош Вучевић, у говору је још једном  нагласио да је прошло време када се битка на Кошарама није смела спомињати. “Од значаја битке на Кошарама који је немерљив, ништа мање није важно сећање на ту битку, а посебно на оне који су дали своје животе. Никада више њен значај не смемо прећуткивати, нити умањивати. Она ће бити извор и надахнуће свим будућим генерацијама младих војника. Из њиховог подвига морамо црпити духовну и моралну снагу. Увођење поновног служења војног рока је наша насушна потреба!“ – закључио је премијер. 

МЂ