OKRUGLI STO – „Uzroci, karakter i posledice krize na Kosovu i Metohiji“

„REALIZACIJA OKRUGLOG STOLA“

Klub generala i admirala Vojske Srbije, 24. maja 2007. godine realizovao je planiranu aktivnost na temu „Uzroci, karakter i posledice krize na Kosovu i Metohiji“. Podneto je 14 referata, a u raspravi – diskusiji učešće u radu uzelo je osam gostiju i članova Kluba.

O „Bečkim pregovorima i Ahtisarijevom planu“ govorio je ministar za Kosovo i Metohiju, prof. dr. Slobodan Samardžić, o „Neuspehu pregovora u Rambujeu i Parizu kao izgovor za rat“, govorio je prof. dr. Ratko Marković, „Identifikaciju najvažnijih uzroka i posledica koji su doveli do krize na Kosmetu“ rasvetlio je prof. dr. Slobodan Terzić, o temi „OVK – identifikacija i razvoj od terorističke do oružane pobune“ govorio je pukovnik prof. dr. Milan Mijalkovski. Referate po značajnim temama podneli su i generali u penziji: Spasoje Smiljanić, Ljubomir Domazetović, Svetozar Marjanović, Stamenko Nikolić, Ninoslav Krstić, Ljubiša Stojimirović, Momir Stojanović, Radomir Gojović, Milan Ðošan i Slobodan Petković.

Značajan doprinos u radu dali su i prof. dr. Smilja Avramov, gospodin Živadin Jovanović, gospodin Milorad Luković i generali Mile Stojković, Radomir Škrbić i Milisav Ðorđević. Učesnike i goste okruglog stola u ime srpske dijaspore pozdravila je Mila Alečković – Nikolić upoznavši skup sa programom rada i naporima koji dijaspora čini kada je u pitanju Kosmet. Osim učesnika Okruglog stola, aktivnost je pratilo i oko pedeset članova Kluba i pozvanih gostiju kao i mediji: Politika, Večernje novosti, Odbrana, Pravda, TV „Most“, „Palma“ i  „Art“. U planu je štampanje Zbornika i njegova distribucija državnim i drugim institucijama, ustanovama i ličnostima.

Klub generala i admirala Vojske Srbije joiš jednom izražava najvišu zahvalnost učesnicima, gostima i angažovanim medijima.

Savet Kluba generala i admirala
Vojske Srbije