ОКРУГЛИ СТО – „Узроци, карактер и последице кризе на Косову и Метохији“

„РЕАЛИЗАЦИЈА ОКРУГЛОГ СТОЛА“

Клуб генерала и адмирала Војске Србије, 24. маја 2007. године реализовао је планирану активност на тему „Узроци, карактер и последице кризе на Косову и Метохији“. Поднето је 14 реферата, а у расправи – дискусији учешће у раду узело је осам гостију и чланова Клуба.

О „Бечким преговорима и Ахтисаријевом плану“ говорио је министар за Косово и Метохију, проф. др. Слободан Самарџић, о „Неуспеху преговора у Рамбујеу и Паризу као изговор за рат“, говорио је проф. др. Ратко Марковић, „Идентификацију најважнијих узрока и последица који су довели до кризе на Космету“ расветлио је проф. др. Слободан Терзић, о теми „ОВК – идентификација и развој од терористичке до оружане побуне“ говорио је пуковник проф. др. Милан Мијалковски. Реферате по значајним темама поднели су и генерали у пензији: Спасоје Смиљанић, Љубомир Домазетовић, Светозар Марјановић, Стаменко Николић, Нинослав Крстић, Љубиша Стојимировић, Момир Стојановић, Радомир Гојовић, Милан Ðошан и Слободан Петковић.

Значајан допринос у раду дали су и проф. др. Смиља Аврамов, господин Живадин Јовановић, господин Милорад Луковић и генерали Миле Стојковић, Радомир Шкрбић и Милисав Ðорђевић. Учеснике и госте округлог стола у име српске дијаспоре поздравила је Мила Алечковић – Николић упознавши скуп са програмом рада и напорима који дијаспора чини када је у питању Космет. Осим учесника Округлог стола, активност је пратило и око педесет чланова Клуба и позваних гостију као и медији: Политика, Вечерње новости, Одбрана, Правда, ТВ „Мост“, „Палма“ и  „Арт“. У плану је штампање Зборника и његова дистрибуција државним и другим институцијама, установама и личностима.

Клуб генерала и адмирала Војске Србије јоиш једном изражава највишу захвалност учесницима, гостима и ангажованим медијима.

Савет Клуба генерала и адмирала
Војске Србије