СА СКУПШТИНЕ СУБНОР-А СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

Партизан сам, тим се дичим. Ова година била у знаку обележавања 70. годишњице Устанка народа Србије

OLYMPUS DIGITAL CAMERAУ београдском Центру ,,Сава“ 14. децембра одржана је Свечана акдемија посвећена обележавању 70. годишњици Устанка народа Србије. Том догађају присуствовали су високи државни званичници, гости из иностранства, амбасадори и чланови амбасада неколико земаља акредитованих у Београду и борци из готово свих крајева Србије. Међу учесницима била је и делегација Клуба генерала и адмирала Србије, иначе колективног члана СУБНОР-а, са генерал-пуковником др Видојем Пантелићем на челу.

Датум одржавања скупа поклапа се са 70. годишњицом првих жртава у борби против фашизма, палих у нашем главном граду.

Реферат о је поднео председник Републичког одбора СУБНОР-а др Миодраг Зечевић.

Скуп су поздравили представници државних органа и борачких организација из иностранства. Потом је изведен пригодан културно-уметнички програм у којем су учествовали глумица Звездана Лукић и Хор ,,Браћа Барух“ са вокалним солистима. Скуп је завршен култном песмом бораца ,,Партизан сам тим се дичим“ коју су уз хор масовно отпевали и борци у ставу мирно.

Потом је одржана 18. Скупштина СУБНОР-а на којој су анализиране активности током протекле године и назначени правци деловања у идућој години, уз усвајање Програма рада.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAАктивности Републичког одбора СУБНОР-а Србије, Председништва, њихових радних тела, а и покрајинских, окружних, градских, општинских организација и месних удружења одвијали су се у знаку 70. годишњице Устанка народа Србије. Остварени су бројни програмски задаци, очувано је јединство и углед СУБНОР-а у нашем друштву, записано је између осталог у извештају о раду те организације. Јубиларна годишњица обележена је достојанствено, заједно са свим антифашистичким снагама. Масовном обележавању тих догађаја дали су грађани, нарочито млада генерација. Обележавањем Дана Прве пролетерске бригаде, 21. децембра, биће заокружене устаничке свечаности бораца.

Борци су, истакнуто је на Скупштини, више пута од највиших државних органа захтевали да се одбаце предлози прописа и закона који изједначавају четнике са партизанима и да се одбаци предлог о рехабилитацији Драже Марковића.

Учесници НОР-а одлучно су подигли глас против фалсификовања историје о Другом светском рату и оштро се супроставили замени теза које неке снаге покушавају да остваре. У дискусији су се чланови борачке организације осврнули на актуелна унутрашња питања те организације и на неке од негативних појава у друштву.