ОД АГРЕСИЈЕ ДО ТРИБУНАЛА

odagresijeОД АГРЕСИЈЕ ДО ТРИБУНАЛА

Увод у књигу

Књига “Од агресије до Трибунала”аутора генерала МИЛОША ЂОШАНА представља збирни и хронолошки приказ догађаја на територији бивше СФРЈ у периоду од 1990. године до 2010. виђена оком учесника и сведока тих догађаја.

Рецензију за наведену књигу урадио је академик Михајло Марковић.

Аутор књиге доказује да нема парчета српске земље, по коме у протеклој деценији није дејствовала НАТО авијација, нити је рођен Србин, коме не прети Хашки трибунал.

Пита се  да ли су пре силни наумили да бомбардују српски народ, или „праведни” да формирају Хашки трибунал. Он тврди, да су ту одлуку, донели на истом састанку.

Аутор, бивши командант јединица Противваздушне одбране у окупираној Републици Српској Крајини и на Косову и Метохији, књигу посвећује својим саборцима који су дали своје животе, њиховим породицама које су изгубиле најмилије, свим припадницима српског народа, који су нас у том злу храбрили и Србима који су смогли снаге да остану на Косову и Метохији и након привременог повлачења наше војске и полиције са Косова и Метохије.

Своје казивање аутор почиње насилним разбијањем СФРЈ, а завршава насилним разбијањем Србије.  Писана је по личним утисцима, виђена очима учесника  а описује истините догађаје у наведеном периоду. Централно место у књизи представља борба против шиптарских терориста и НАТО агресора на простору Косова и Метохије, не запостављајући ни борбу српског народа у Републици Српској Крајини и Републици Српској. Игре међународне заједнице оличене у верификаторима пре почетка НАТО агресије и КФОРУ и УНМИК полицији, након агресије су у наведеној књизи потпуно разобличене. Побуна шиптара на Југу Србије 2001.године, на најбољи начин је демантовала оне у нашој земљи који су саботирали одбрану Косова и Метохије, тврдећи да је недостатак демократије за шиптаре узрок и повод побуне шиптарских терориста.

На, најупечатљивији начин аутор говори о понашању тужиоца и судија у Хашком трибуналу, где се у два наврата нашао у улози сведока одбране. Сви описани догађаји су истинити, описани у реалном времену, на аутентичном простору, са истинитим ликовима.

Аутор у књизи износи  свој став о одбрани отаџбине. Са поносом пише о својим прослављеним командантима генералу Владимиру Лазаревићу и генералу Небојши Павковићу. Повлачи јасну разлику између добровољаца као најчаснијих људи  и дезертера, пише о кукавицама и јунацима, о понашању квази патриота и квази демократа оличених у појединим невладиним организацијама које одбрану српског народа виде као злочин. Аутор пред сваког читаоца поставља могуће питање његове деце:  ”Шта си радио у рату, тата?”

Због тога, она представља књигу у којој се свако може наћи и препознати.

С овом књигом ће се многи поносити, али није мало оних који ће свим силама настојати, да она не допадне у руке њихових потомака.

Књига је писана ћириличним писмом, на квалитетном папиру, садржи 450 страница, са преко 60 колор фотографија, луксузно је опремљена, са тврдим корицама и може се користити као поклон.

Цена књиге је 1000 динара. Нисам у систему ПДВ. Новац се може уплатити на рарачун: 2004858336978  код поштанске штедионице.

Испорука књиге могућа је по договору. За становнике Београда је могућа бесплатна лична достава.

Књига се може купити на следећим местима:

Пословни биро ВОЈНА КЊИГА, Васина 22, (Студентски трг) 11000 Београд

Удружење писаца ПОЕТЕ, Радничка 5Д111030 Београд,

еmeil:redakcija@poetabg.com

Или поузећем на  телефон: 063 334944,  или emeil:mdjosan@ptt.rs

 

Цена књиге је 1000 динара.

 

СИЖЕ

Књига “Од агресије до Трибунала,” прати судбину официра ЈНА, потпуковника, команданта ракетне јединице Противваздушне одбране на аеродрому Батајницааутора књиге. Половином 1990. године он се добровољно јавља за команданта војне колоне, која извлачи ракетну јединицу ПВО из Словеније где припадници Територијалне обрамбе Словеније убијају ненаоружане војнике ЈНА. У општем несналажењу државног и војног руководства, аутор безбедно извлачи јединицу у Београд и Мостар.

Аутор на потресан начин описује судбине породица својих колега официра, изданих од народа уз који су живели, државе која им је упућивала нејасне и збуњујуће команде,  а често и од сопствених породица, само због тога што припадају другој нацији. Смештени у заједничке просторије, у претрпаним касарнама широм Србије, они и њихове породице представљају највеће жртве југословенства и разбијања СФРЈ.

Почетком 1993. године, аутор књиге је постављен на дужност команданта ракетног пука ПВО на аеродрому Приштина, што представља његов први сусрет са КиМ, које од тог тренутка постаје нераскидиви део његовог бића. Он описује свој сусрет на Косову и Метохији са Њиховим Светостима патријархом Московским и целе Русије Алексејом и српским патријархом Павлом.

Након агресије НАТО на Републику Српску Крајину 1994. године, на  свој захтев одлази у састав Српске Војске Крајине, где активно учествује у одбрани српског народа. Након привремене окупације територије Републике Српске Крајине, пријављује се у састав Ваздухопловства и противваздушне одбране ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, проучава њихова борбена искуства, што ће бити од пресудног значаја за његово успешно командовање бригадом ПВО у току НАТО агресије на Косову и Метохији.

У тренутку наглог јачања терористичких активности, половином 1998. године, из Генералштаба ВЈ, на свој захтев, долази у Ђаковицу, српски град на Косову и Метохији уз границу са Албанијом. У улози команданта бригаде противваздушне одбране све време НАТО агресије, брани свој народ. Након потписивања Војнотехничког споразума, већ као генерал, он је на челу Комисије за контролу примене одредаба тзв. Кумановског споразума, уверавајући се у наставак неискрене политике такозване међународне заједнице. Као један од команданата и учесника у одбрани од агресије, убрзо бива превремено пензионисан, делећи судбину колега, који су учествовали у одбрани своје земље.

У том периоду он се посвећује породицама својих погинулих бораца, посећује гробове својих сабораца, прати судбине њихових породица, и помаже им у оквиру својих скромних могућности.

Када је отпочело суђење Слободану Милошевићу у Хагу, један је од ретких генерала учесника у борбама на Кососву и Метохији, који је прихватио да се као сведок одбране појави пред тим нелагалним и антисрпским судом. Тај део је детаљно описан у наведеној књизи.

Књига је потресна, јер су и догађаји о којим пише потресни. Она је истинита, јер је писана из прве руке у којој аутор пише оно шта је видео и у чему је лично участвовао.

 

Уколико желите да више сазнате о књизи, можете посетити следећи сајт:www.natoaggression.in.rs

Аутор: Милош Ђошан